View Single Post
Vechi 23.01.2010, 00:56:00
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
De atatea ori am auzit despre acel sapun parfumat! Nu-mi vine a crede. Pentru sapunul acela parfumat aruncam la gunoi indreptarul de spovedanie?
Indreptarul de spovedanie este conceput sa vina in sprijinul nostru. Nu vrei sa-l folosesti, te priveste.. Exista pacate in plus. Multe! Indreptarul este doar orientativ.
Sapunul parfumat poate fi asimilat parfumului, in general. Sau body-lotion parfumat (care probabil nu exita pe piata la vremea realizarii indreptarului).. sau poate fi asimilat lotiunii parfumate pentru par etc... Orice lucru care indica o preocupare exagerata pt aspect, care ar putea tine mai mult de lux si vanitate decat de necesitati igienice.
Cred ca acest exemplu este tot timpul adus pentru a arata 'tipologic' absurditatea unor lucruri scrise acolo.

Indreptarele de spovedanie dupa parerea mea sunt o influenta occidentala, catolica, din vremea cand catolicii practicau un fel de cazuistica juridica pentru marturisirea pacatelor. Noi le-am preluat cum am preluat si alte greseli si exagerari la care ei au renuntat acum, in general.
Pentru un crestin ortodox ar trebui sa ajunga poruncile ca indreptar. Mai este si un text din pelerinul rus pe care nu l-am gasit on line si care este foarte frumos, ca pregatire pt spovedanie.
In, plus, cercetarea continua a constiintei si incercarea de a patrunde aceste porunci in adancime ne arata ce este pacat pentru noi, din ce in ce mai mult.
Nu listele facute de altii.
Pentru altcineva, un anumit detaliu poate fi pacat, pentru noi, nu, si invers.
Nu sunt impoitriva marturisirii unor detalii: mi se pare doar nepotrivit sa fie aceleasi pentru toti.