Ati discutat vreodata cu catolici? Chiar si cand le aduci dovezi clare ca au schimbat credinta, ei o tin pe-a lor cu papa scl. Intr-un cuvant, oameni buni, catolicii nu iubesc adevarul. La fel si protestantii. Dialoguri se pot purta, dar fara urmari pozitive. Sunt dialoguri sterile, atat timp cat nu se cauta adevarul, ci unirea de dragul unirii.
Nu zic sa nu fie deloc dialoguri, e bine sa existe niste relatii, e salutar ca a disparut dusmania fatisa, ca ne purtam civilizat, ca in anumite probleme (fata de necrestini) putem avea o atitudine comuna. Dar daca se pune problema unirii, a unor negocieri pe marginea adevarului de credinta, cred ca trebuie sa avem o atitudine verticala. Ortodoxia este continuatoarea Bisericii nedespartite si nu trebuie sa uitam asta. Daca am fi mai patrunsi de acest adevar, daca am trai crestinismul si am da marturie prin faptele noastre, n-ar mai fi confuzia care domneste astazi in dialogul ecumenic. Cum sa vada altii la noi Biserica cand reprezentantii ortodocsi n-au aceasta constiinta si sunt dispusi la compromisuri? Asa procedau Sf. Parinti cu ratacitii din vremea lor?
|