Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
Era vorba de sapun, nu de sapunul parfumat.
|
Bun, sa ma informezi si pe mine de unde cumperi sapun neparfumat. Dar vezi ca nu ma intereseaza sapunul de la magazinele ritzy unde o fi neparfumat dar e 20 de euro bucata.
Mai uitam peste link-ul pe care l-a dat cineva, indreptarul de la parohia macin, si uite ce am gasit:
"207. Nu am stiut si nici nu stiu sa ma spovedesc cum trebuie. In loc sa fiu la obiect cu explicarea pacatului, fac multe introduceri, parafrazari si divagatii, si astfel il plictisesc pe duhovnic."

...deci si duhovnicii se mai plictisesc, si nici prea multe amanunte si povesti nu-s bune. Pe de alta parte nu imi dau seama care dintre porunci incalca treaba asta. O fi incalcand una dintre faptele milei sufletesti, plictiseala este de fapt un fel de tortura psihica. (aviz profilor care citesc :D )
Ca veni vorba de indreptare: problema lor mi se pare ca este (poate a mai spus-o cineva) ca exclud o catehizare cum trebuie. In mod normal un crestin cat de cat educat intre ale ortodoxiei ar trebui sa se descurce cu cele 10 porunci, cele 9 fericiri si poruncile bisericesti ca sa isi dea seama cam pe unde este in relatia sa cu Dumnezeu, fara sa aiba nevoie de o lista lunga de pacate posibile si imposibile. Sunt sigura ca sunt dintre cei care se spovedesc dupa indreptare care daca ii pui sa iti spuna cele zece porunci una dupa alta nu stiu. Sau fericirile si mai si. Eu din fericire am avut profesori de religie in timpul scolii care chiar au explicat lucrurile astea, chiar ne-au pus sa le invatam impreuna cu explicatiile lor...ceea ce ma ajuta mult in viata.
Bifarea pe o lista exclude munca de analiza a constiintei, la fel si munca de invatare a adevarurilor de credinta. (Sigur, au sa spuna unii ca nu stiinta te mantuieste, dar daca ai puterea intelectuala sa inveti, nu e pacat sa nu inveti?) Si apoi, poate gresesc, dar nu stiu cat de mult taina spovedaniei ar trebui sa fie despre spunerea fiecarui pacat in amanunt si cu mare scrupulozitate, cat mai mult despre realizarea si asumarea starii de pacat in care suntem si sa ne dam seama care pacate ne creaza aceasta stare de pacat.