View Single Post
Vechi 23.01.2010, 21:44:07
inorog
Guest

Implicit

Frate, nici lui Iisus-omul istoric nu-i luase (daca privim asa) nici un criminal pe nimeni, desi lui Hristos-Dumnezeu si lui Iisus cel rastignit fiecare crima ii aduce noi patimi si poti fi convins ca nu executia unui criminal i le imputineaza. N-am spus sa existe indulgenta "ca atare" pentru un ucigas sau alte nelegiuiri strigatoare la cer. Am spus numai ca nu putem da viata pentru a compensa modul in care executia unui criminal o ia. Daca insa ucigasul, in loc sa fie pedepsit cu luarea vietii, are ocazia sa dea de pocainta, atunci stii bine ce se spune "mai mare bucurie in cer pentru acela decat pentru alti 100 care au fost si au ramas drepti". Crede-ma, nu reprezinta nici un exemplu pentru nimeni, nici o descurajare pentru nimeni sa ucizi un om ca pedeapsa, sa zicem "dreapta". Rata criminalitatii nu creste si nu scade functie de pedepsele capitale nicaieri in lumea civilizata. Dar nu asta o sa-ti spun "pe fond" ci altceva.
Cand eram rezident acum ceva ani ministrul sanatatii de atunci a dat un "ucaz" care inventa inca niste formalitati pentru retete compensate. Era iarna, era frig. Din cauza acelui ordin au murit numai din pacientii acelui spital, ce sa mai zic de toata tara, cativa batrani, alergati peste puterile lor prin zloata pentru niste medicamente. Vorbim de ucideri - iata uciderile. Deci in sensul acesta fii sigur ca multi, chiar daca nu eu personal, am pierdut si vom pierde pe cineva. Si nu vad care pedeapsa capitala va reprezenta ceva "exemplar".
Urmand sa-ti pun o alta intrebare. O executie presupune un calau. "Sarumana parinte, am venit la spovedanie". "Asa, fiule, si ce profesie exerciti tu?" "Calau, parinte. Execut condamnati la moarte". Frumos, nu? Si ca si cum totul e "fundamentat canonic", parintele se roaga lui Dumnezeu Tatal, ca Tatal sa-i ierte calaului... asa cum si calaul iarta semenilor. Stiu, stiu. Cica nu omoara calaul, el e numai executantul. Hm. Permite-mi deci sa te intreb: asa cum m-ai intrebat tu pe mine daca pot vorbi desi n-am pierdut pe nimeni, ce crezi, tu ai putea da drumul serului fatal intr-o injectie letala desi criminalul ala tie personal nu ti-a luat pe nimeni? Dar daca copilul tau s-ar face medic si ar fi convocat sa exercite o asemenea meserie, ce-ai zice?

Last edited by inorog; 23.01.2010 at 21:49:08.
Reply With Quote