View Single Post
Vechi 24.01.2010, 17:43:04
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Nu cred ca s-a referit la el, Andrusca. De altfel nici nu a dat detalii despre viata lui crestina.
Dar daca privesti threadurile, sfaturile care se impart sunt de genul: legaturile trupesti in zi de sarbatoare nu sunt pacat, postul este doar dupa puteri, mai mult simbolic, mai mult un regim sanatos etc..la spovedanie te duci daca ai pacate "mari", la impartasanie cat mai des cu/fara spovedanie etc.
Pai sa nu te doara capul?
Cati spun "posteste"? Cati spun "nevoieste-te"? Cati vorbesc de "iad"?
Toata lumea vrea doar iubire si toleranta.
(Din experienta mea eu stiu ca doar asta aud in posturi: vai cat ai slabit (desi cand nu posteam eram mai slaba!), esti palida, credinta se arata altfel, nu prin post etc. Daca spui ca legaturile trupesti trebuie evitate esti suspectat de ipocrizie..etc. Daca porti batic..este mandria de a te arata smerit etc.)
Nu ca sunt eu un crestin model, ca sunt foooarte departe.
Dar daca nu as citi si altceva pe langa acest forum, as considera ca fac suficient, nu?
Pentru ca celalalt topic s-a inchis, si pt ca as fi vrut sa raspund la acest mesaj al tau, raspund aici unde mi se pare ca se potriveste.

Eu nu am zis nicicand ca postul este optional sau ca este 'mai mult simbolic', nu stiu cum ai putut intelege asa ceva.
Tot ce am incercat eu sa zic sub diverse forme este ca postul si alte reguli ascetice sunt bune, insa nu trebuie transformate in lege. Crestinismul nu este o religie a legii.
Este impootriva spiritului Evangheliei de a transforma regulile in dogma.
Hristos a spus: Sabatul este pt om, nu omul pentru sabat.
A mai spus: vine timpul cand va veti inchian in duh si adevar.
A croiticat fariseii care erau oameni de bine, respectau cu scrupulozitate legea dar nu mai vedeau padurea din cauza copacilor. (A se vedea si evanghelia de azi)

Cred ca din cauza ca pe forum sunt cativa care sustin aceasta varianta legalista a ortodoxiei am fost eu provocata sa ma axez mai mult pe contestarea ei si a parut ca sunt o liberala laxista care neaga valoarea postului. Daca scriam pe un forum liberal in care se spunea ca postul este un relict sau ca este inutil, altfel as fi scris. Sunt convinsa de necesitatea postului si a ascezei in general, si cred ca s-a pierdut mult in occident in acest sens (catolicii practic nu mai tin post).
Personal eu iubsec mult postul si acum, ca nu pot sa il tin de doi ani din cauza sarcinilor si a alaptatului, imi lipseste, pt ca viata mea duhovniceasca nu este destul de puternica pentru a putea depasi acest nivel (nu sunt 'tare' in sensul sfantului Pavel care spune ca postul este pt cei slabi).

Cat despre viata intima a cuplului am spus ca s-au infiltrat in ortodoxie conceptii xeno-trupestica sa zic asa, conceptii care voin atat de la unele erezii gnostice cat si din catolicism sau puritanism. De aceea sunt impotriva postului trupesc in zile de sarbatoare.
Cat despre postul trupesc in rest, nu am negat niciodata importanta lui ci am spus numai ca se exagereaza si ca unii prea vor sa reglementeze exact un domeniu atat de delicat si care depinde de atati de multi factori. Am mai spus si ca sunt situatii in care insasi conditiile de viata ale cuplului tin loc de post (boala de ex.)

Nu am zis nici ca 'la spovedanie sa te duci daca ai pacate mari'. Am zis ca pentru cei care se spovedesc des preotii care stiu ca recomanda impartasania fara spovedanie de fiecare data recomanda sa se si spovedeasca des. Am spus ce-i drept ca pacatele zilnice, 'secundice' ;-) seviarta si prin impartasanie.

Last edited by Fani71; 24.01.2010 at 17:50:14.
Reply With Quote