Dupa ce urcam in autocar dupa foarte scurt timp ajungem la manastirea alaturata ,a sirienilor ,admirind manastirea ce o lasam in urma a sfintului Paisie cu poarta de la intrarea pe domeniu ,care se vede mai frumos de la distanta oferinduni-se un aspect panoramic al acestei manastiri ,lasate in urma ,dar pe care o vom pastra ,ca si pe celelale vazute ,in amintirea noastra.
Ridicata pe locul unde sfintul Paisie avut viziunea lui CHRIST,ea este cea mai mica ,dar cea mai importanta d.p.v.artistic.Manastirea are o vechime din secolul 6 ,este inchinata Sfintei Fecioare Maria si a fost ridicata de un grup de calugari care s-au desprins din manastirea sfintului Paisie ,aflata la 500 metri,care la inceputul secolului 8 s-au reintors la manstirea de alaturi ,aceasta manastire fiind locuita de un grup de sirieni.Pe parcurs biblioteca s-a imbogatit cu manunscrise siriene ,devenind una din bibliotecile cele mai mari din lume ce cuprinde azi 3 mii de volume de valoare inestimabila.In secolul 16 manastirea s-a deschis pentru egipteni ,care treptat au inlocuit pe vechii locatari.La intrare exista un spatiu deschis asfaltat cu doua troite ,una din ele avind pictata Sfinta Familie ,care a trecut prin acest pustiu in drumul ei pe plaiurile Egiptului,spre Cairo.
Admiram un zid de 10 metri inaltime ,vechi din secolul 9, la intrarea in manastire.Intram in biserica principala ,cea mai veche ce impresioneaza prin picturi foarte vechi descoperite in mai multe straturi-4.In 1991 cercetatori din Franta au curatat peretii si cele doua coloane si au descoperit 4 straturi de pictura din secolele 6,7,13 si 18,primele doua secole cu arta copta si ultimele cu arta siriaca.In biserica in stinga cum intram se afla o lacra cu moastele unui sfint local sfintul JHON KAMA,iar deasupra este o fresca veche cu bunavestire ,in care Fecioara si ingerul sint inconjurati de profetul MOISE si Isaia ,in dreapta si de profetii Daniel si Ezechiel in stinga….este o fresca admirabila!!PE un perete lateral inspre pestera unde a stat Sfintul Paisie se afla o icoana veche in 3 straturi ce reprezinta pe patriarhul AVRAAM ,avind alaturi pe Iacob si Issac,in spatele lor fiind descoperita o alta fresca din secolul 7,in culori originale.Mergem si in pestera Sfintului PAISIE ,care face parte din biserica acuma ,o pestera mica unde se afla si o icoana a sfintului Paisie cum spala el picioarele Mintuitorului nostru,ne inchinam cu evalvie in fata acestei graitoare icoane a smereniei de la care si noi avem foarte multe de invatat ,admiram icoana veche a sfintului Avraam ,si o icoana a lui IISUS HRISOS ,rastignit ,cu coroana de spini pe cap si cu capul aplecat .Icoana cuprinde doar capul si umerii si este deosebita!!....nu am mai vazut-o nicaieri decit aici ,ea fiind plasata deasupra iconostasului ,care este reprezentat de o usa foarte veche numita USA PROFETICA ,CU VECHIME DE 1000 ani,,din anul 944. ce arata raspindirea crestinismului si sfirsitul lumii.Calugarul ne explica si dezvaluie simbolistica acestei memorabile porti profetice ,dar eu prind doar inceputul si sfirsitul explicatiei caci a trebuit sa-mi schimb caseta video ,care se terminase!!!.In partea de sus a usii apare raspindirea crestinismului in 6 epoci,apare o singura cruce ,deci o singura biserica;mai jos apare cercul ,simbolul persecutiilor si apoi simbolul cifrei 6 ,care indica 6 biserici si 6 patriarhi--IerusalemAntiohia,Efes,Constantinopol,Alexandria si Roma.Pe parcurs apare dezbinarea bisericii ,apar eretici ,pe linga ortodocsi ,catolici si protestanti.Mai jos pe usa profetica crucea este in 4 laturi ,dar in centru nu mai exista nici un punct,adica nici o legatura intre cele 4 laturi enumerate!,apoi mai jos ,la alt nivel al usii apar 7 cruci situate la mijloc ,semn de scadere a credintei la oameni care devin rai ,scade rugaciunea catre Dumnezeu foarte mult,;mai jos,in josul memorabilei portI apare o singura cruce ,deci o singura biserica.Usa este facuta In timpul patriarhului john si alti doi ,si ea indica buna relatie dintre copti si sirieni.Apoi ni se deschide aceasta usa profetica pentru a vedea si admira cel mai vechi altar din Egypt,si o memorabila icoana a punerii in mormint ,pictata pe o piele de gazela,sitata sus intr-o cutie de sticla.In biserica srtraveche si memorabila ,care mie mi-a lasat o puternica impresie prin aceasta usa ,icoana de deasupra usii ,pestera sfintului Paisie ,frescele vechi descoperite ,am admirat si alte icoane cu Sfintul Paisie cu Mintuitorul ca si icoane ale Sf.TEODOR,SF.COSMA si DAMIAN,sf.VICTOR,
Inainte de a iesi in curte am vazut si vechea trapeza ,unde la o masa de piatra lunga sedeau mai multe manechine de calugari unul citind in timpul mesei ,prezenta acestor manechine dind o aura veche si cit se poate de reala a situatiei de atunci!In curte am admirat COPACUL SFINTULUI EFREM SIRUL ,cu o coroana foarte bogata,copac a carui trunchi a fost protejat cu o construcie pentru a nu fi ciopirtit de vizitatori ,trunchiul fiind admirat prin ferestre cu zabrele din fier.Trunchiul copacului iese din cladire pe o nisa lasata in acoperis ,el este destul de gros si are pe el prinsa o icoana a sfintului EFREM SIRUL.dar povestea copacului este urmatoarea:Sf.EFREM a venit din Siria la SF.PAISIE pentru a lua sfat de la el si si-a lasat toiagul la intrare.El a stat inauntru 7 ore ,timp in care toiagul s-a prins in pamint si a odraslit si citeva frunzulite.Atunci sf.Paisie i-a spus sa-l lase acolo.Este intr-adevar un copac numit TAMARIS ,care nu se gaseste in Egypt ,numai in Siria.!!Copacul este din secolul 4 si acuma are o coroana impresionant de mare si verde!Admiram si un muzeu in aer liber cu manechine calugari ,animale ,un berbec ce trage o roata ,vase de piatra,galeti cu care lucreaza calugarii ,doi boi ce trag o caruta,totul reda atmosfera si modul de lucru din vremurile vechi ,cind se lucra totul primitiv.Dupa admirarea copacului si poze facute acolo a trebuit sa plecam cu parere de rau ca pangarul este inchis ,ca si la manastirea sfintului Paisie ,dar eu cred ca era vremea vecerniei si ei trebuiau ,calugarii sa mearga la slujba.Odraslirea bastonului sfintului Efrem era cred eu o preinchupuire a faptului ca invatamintele si sfaturile luate de sf.Efrem Sirul de la Sfintul Paisie au cazut in pamint foare bun, odraslind , la timpul potrivit pentru sf.Efrem si cei pe care i-a pastorit el.