Fani, acel mesaj nu se referea neaparat la tine.. sunt multi care promoveaza ceva similar. Ceea ce afirmi tu nu este neobisnuit in ziua de azi, ci chiar cvasi-comun. Dar nu stiu daca reflecta adevarul.
Tu sustii ca diferite adevaruri ar fi diferite unghiuri sub care privim Adevarul.
Eu nu cred deloc asta. Adevarul este INTREG si REVELAT, nu descoperit de noi prin stradania mintii, iar daca noi ne nevoim trupeste, daca luptam impotriva pacatului pana la sange, ni se va revela si noua (in sensul ca vom dobandi ochii de vazut, urechile de auzit etc..).
Eu nu lupt impotriva pacatului pana la sange.. abia ma impotrivesc putin, daca ma impotrivesc. In fiecare moment risc sa pierd ceea ce cred ca am.
Chiar nu am nevoie de cineva care sa ma traga inapoi, sa ma numeasca extremista, habotnica, legalista.
In viata de zi cu zi sunt un om f relaxat, nepasator, multi ma considera f superficiala. Dar cand vine vorba de credinta, eu nu iau lucrurile usor! Pdentru ca este o chestiune de viata si de moarte.
Citat:
În prealabil postat de Fani71
Pentru ca celalalt topic s-a inchis, si pt ca as fi vrut sa raspund la acest mesaj al tau, raspund aici unde mi se pare ca se potriveste.
A mai spus: vine timpul cand va veti inchian in duh si adevar.
|
Stii de cate ori am vrut eu sa-ti supun atentiei acest fragment atunci cand tu vorbeai despre rugaciune comuna pe topicul despre ecumenism? In duh si adevar! Care este duhul si adevarul altor religii.. nu mai conteaza acum, nu-ti schimb eu opiniile.
Citat:
A criticat fariseii care erau oameni de bine, respectau cu scrupulozitate legea dar nu mai vedeau padurea din cauza copacilor. (A se vedea si evanghelia de azi)
|
Am tot evitat sa postez asta ca sa nu isc discutii, dar poate merita spus: in Talmud evreilor li se cere sa multumeasca zilnic ca sunt evrei! (ca nu s-au nascut goyim, altfel spus). Nu mai caut acum sursa. Concluziile le las altora.
Citat:
Cat despre viata intima a cuplului am spus ca s-au infiltrat in ortodoxie conceptii xeno-trupestica sa zic asa, conceptii care voin atat de la unele erezii gnostice cat si din catolicism sau puritanism. De aceea sunt impotriva postului trupesc in zile de sarbatoare.
Cat despre postul trupesc in rest, nu am negat niciodata importanta lui ci am spus numai ca se exagereaza si ca unii prea vor sa reglementeze exact un domeniu atat de delicat si care depinde de atati de multi factori.
Nu am zis nici ca 'la spovedanie sa te duci daca ai pacate mari'. Am zis ca pentru cei care se spovedesc des preotii care stiu ca recomanda impartasania fara spovedanie de fiecare data recomanda sa se si spovedeasca des. Am spus ce-i drept ca pacatele zilnice, 'secundice' ;-) seviarta si prin impartasanie.
|
Fani, eu am preferinte, nemultumiri etc.. DAR NU LE CAUT JUSTIFICARE!
Poate ca nici mie nu-mi convine ca relatiile trupesti trebuie evitate in zi de sarbatoare, dar asta este COMPLET NERELEVANT!
Nu eu dau masura lucrurilor.
Treaba mea nu este sa-mi placa sau sa displaca, ci sa caut sa-mi aliniez viata la standardul crestin.
Par. Rafail Noica, daca nu ma insel, spunea: fa-te ca si cum crezi in Dumnezeu si Dumnezeu va face ca si cum exista. Ceva de genul acesta.. Eu asta fac: ma fac ca si cum as crede! Ca in realitate credinta mea este JALNICA.
Dar, iata, Dumnezeu face ca si cum ar exista, ceea ce este minunat.
Pai acum sa dau inapoi si sa renunt si la "fa-te ca si cum ai crede"? Iti spun: praful s-ar alege de mine.
Si un punct de vedere personal: discutiile astea sunt dezastruoase pentru mine.
Azi imi tot cadea baticul de pe cap, cu o mana tineam copilul, cu alta tot aranjam baticul si ma gandeam: ce sa port eu batic? In afara de mine mai sunt trei femei cu batic in biserica... Dar fusta si pantofi? Uite cate sunt cu pantaloni etc...
Iata urmarea discutiilor de pe forum.