Mucenicie
Mă bucur că am găsit un spațiu în care noi, otodoxii, putem să ne împărtășim unii altora trăiri, căutări și soluții întru îndepărtarea "motivelor de poticnire" întâlnite la tot pasul mai ales acum, în vremurile cele de pe urmă...
Spunea zaharia_2009 un pic (sau poate chiar mai mult) ironic:
"Chiar ma gindeam sa-i spun intro zi Sf. Vasile cel mare : avva, te-ai cam grabit facind afirmatia cum ca ,,bolile noastre sunt pacatele noastre" pt. ca nici habar nu ai citi oameni sunt fara de pacate (dar bolnavi), adica sfinti, astazi pe pamint iar bolile au o cauza dovedit medicala si sociala si nici de cum in pacatele noastre."
Aici problema e un pic mai complicată... Deci avem păcatul și boala care se află în relație directă de tip cauză-efect. Acest principiu nu este negat de ortodoxi. Și deci, ce vreau să spun cu asta? Că există cuvinte la care noi reacționăm cu nu soi de automatism de genul: karmă - cuvânt interzis. Hai să vedem de ce ar fi interzis. Mai întâi pentru că provine dintr-o filozofie de viață dintr-un alt spațiu-timp și nu are nimic comun cu Ortodoxia cecât poate doar faptul că desemnează același lucru : mecanismul cauză-efect. Apoi, deoarece cu 5.000 de ani în urmă nu se născuse Domnul Iisus Hristos Mântuitorul Lumii care preluând păcatele tuturor și ale fiecăruia dintre noi ne mântuiește pe noi, cei ce-L mărturisim și credem în El. Ca atere, neavând pe Mântuitorul Lumii, oamenii nu se puteau mîntuii (...și mântuiește bunule, sufletele noastre...). Deci, pe atunci nu exista manifestat în plan material fiul lui Dumnezeu. Cel ce : "cu moartea pe moarte călcând" "viață veșnică dăruindu-ne". Viață veșnică... Adică cel care crede și Îl mărturisește pe Domnul Iisus Hristos, nu mai moare. Și cine, în această lume, în care trăim noi, oamenii, nu mai moare având viață veșnică? Păi e clar că doar cineva care nu se mai naște ca om. Căci însuși Domnul Iisus Hristos - omul a murit. Nu cunoaștem om care să nu fi murit. Și acum cred că putem vorbi și de al treilea motiv pentru care noi, creștin ortodoxii spunem karmă - cuvânt interzis, și anume, faptul că mecanismul cauză-efect se manifestă de-a lungul mai multor vieți succesive în vederea desăvârșirii sufletului care trebuie să experimenteze diferite situații, de regulă opuse: om bogat odată apoi om sărac și așa mai departe. Concluzia e că nu creștinii nu acceptă reîncarnarea ci pur și simpliu acest mecanism nu mai funcționează pentru cei care cred și-L mărturisesc pe Domnul Iisus Hristos având "viață veșnică". Poate așa se și explică de ce fiecare om trebuie să fie judecat "în credința" în care a trăit. Păi cum altfel? Ar însemna să judecăm un om care a trăit acum 5.000 de ani confirm Ortodoxiei care apare cu 2.000 de ani în urmă? Ar fi absurd.
Și dacă ne-am dus în urmă și am văzut că nu putem face ecumenism pe scara timpului, să vedem care sunt cauzele ce împiedică un ecumenism cu religii și/sau forme religioase creștine dar de altă confesiune (catolic, protestant, neoprotestant etc.) contemporane.
Discutam cu un medic ayurvedic despre familiile noastre la un parastas pe care-l făceam pentru tata, Dumnezeu să-l ierte și să-l ajute acolo unde e. Deci să ne înțelegem: e vorba doar de masa de după slujba religioasă care a avut loc înainte, la biserică și unde el nu a participat. Și dintr-una în alta aflu că și ei își pomenesc morții și obișnuiesc și ei să ofere o masă. Interesant, nu știam. Apoi că de fapt el provine din casta preoților și tatăl lui a fost preot hindus. Și aflu, spre surprinderea mea, că pentru el a mânca carne este echivalent cu a se sinucide întrucât cei din casta preoților dacă mănâncă carne decad din drepturile castei căreia îi aparțin și asta ar însemna aproape sinucudere. Interesant, nu? Și că tot veni vorba de sinucidere aflu că și la ei cel mai mare păcat este tot sinuciderea. Cu o singură excepție: dacă stii că vei muri dacă nu te lepezi de credința ta, ți se dă voie să mori pentru mărturisirea credinței. Deci au și ei mucenicii lor. În cazul acesta, cum să faci ecumenism altfel decât murind ca mucenicii cu toții? E absurd. Cred că atunci când se vorbește despre ecumenism fiecare gândește ca singură religie posibilă, cea adevărată, și anume fiind convins că religia lui este cea adevărată, ca fiind religia lui. Ceea ce din nou e absurd. În fața acestor situații cred că trebuie privit ecumenismul cu mai mult scepticism (căci nu se poate practic aplica!) și să fim conștienți de faptul că cine ne cere să aderăm ecumenismului ne cere, de fapt, să ne lepădăm de credința proprie, care la noi românii în 85% dintre noi este cea creștin ortodoxă. Și atunci, nu ne mai rămâne decât a mărturisi impotriva ecumenismului pana la mucenicie.
Doamne, mântuiește, bunule, sufletele noastre!
Cu drag, Dodo.
|