Alaturi de biblioteca ,farul este si el un simbol al orasului Alexandria.A fost construit in antichitate ,in anul 297 i.Ch.sub regele Ptolemeu intiiul.Inalt de 135 metri , construit in 15 ani ,intre anii297-282,a functionat 1585 ani ,pina in anul 1303,cind a avut loc un cutremur ,la care s-au adaugat si alunecari de teren ;avea o vizibilitate de 50 km,ghidind navele spre intrarea in port.Arheologul german Herman Tiersch a reconstituit primul aspectul farului pe baza documenrtelor existente.Farul avea 3 nivele ,primul cu locuinte si magazine ,al doilea ce urma dupa o terasa era octogonal ,iar ultmul era circular ,inconjurat de o a doua terasa ,iar deasupra trona o statuie impunatoare a lui zeus sau Poseidon ,zeul marii.Sub apa marii ,pe distante de doua hectare au fost descoperite elemente ce au apartinut farului,anume blocuri gigante din epoca faraonica de 70 tone,numerosi sfincsi ,coloane si o statuie a unui rege din epoca ptolemeica.Pe locul farului s-a construit un fort de catre sultanul QUAIT-BEY ,din vestigiile celebrului far.Aceasta cetate ,care este azi muzeu al marinei ,este foarte bine conservata si este si ea un symbol al Alexandriei.In muzeul acesta pe care noi nu am avut timp alocat pentru vizitare se afla vestigii ale flotei franceze distruse de englezi condusi de amiralul Nelson.Ar fi fost interesant de vizitat .De altfel pentru acest oras ,care mai are si alte interesante vestigii de vizitat precum templul Serapis cu coloana lui Pompei,micul odeon roman,catacombele ,trei necropole,palatul si gradinile Montaza,palatul MUZEU DE BIJUTERII REGALE , si mai ales MUZEUL GRECO-ROMAN,era foarte interesant de vazut ,mai ales ca Alexandria nu este chiar asa aproape de Romania ca sa putem ajunge din nou asa usor, caci nu putini bani trebuie si la avion …fara restul..si oricum faceau parte toate acestea din Egyptul istoric ce era in plan de vazut.Asta fara a mai pomeni de cele 3 cetati din localitati aflate in apropierea orasului Alexandria.!Dar noi ne mai plimbam un pic pe faleza din aceasta zona si admiram tarabele de acolo care aveau multe lucruri interesante,cele mai frumoase fiind CORALII stelele de mare ,scoicile ,dar care erau interzise de fi trecute la vama ,riscind confiscarea lor ..imi pare acuma rau ca nu am riscat!!!..ca erau deosebit de frumoase cum se poate vedea si pe film!Dupa ce am admirat si alte lucruri precum cani cu desene de epoca faraonica ,si farfurioare la fel ,casete de potelan mici in cutii ,dar si statuete cu sacal ,scarabeu ,cobra ,faraoni ,piramidele....etc ,esarfe ,palarii ..am plecat mai departe la