Pe mine ma duce in ceata chestia cu ; " nu mai sunt supusi greselii...", pur si simplu, nu inteleg despre cine este vorba. Adica, despre cei care-si infraneaza trupul, care nu mai fac pacate, cei care se sfintesc ? Probabil ca poate exista tendinta spre sfintenie, poate ca exista un grad de diminuare a statutului de pacatosenie, insa de aici pana la a nu mai face pacate, deja devine poveste de mit, poate fi interpretata si ca o ofensa adusa singurei fiinte care s-a facut Om, desavarsit fiind, care este Insusi Hristos.
Eu nu cred ca exista om pe pamant fara de pacate, fara de pacate pane ce inchide ochii pe vecie, chiar si Sfintii, si-au modelat faptele dupa crezamantul lor puternic, s-au incununat de intelepciune si credinta, dar, in nici un caz nu au devenit fara de pacat, chiar pana in clipa in care au trecut la Domnul.
Se exagereaza, se exagereaza atat de multe lucruri in credinta, incat oamenii prefera sa ramana pacatosi, dar reali, decat desavarsiti imaginar. Excesul este latura care impinge omul la ignoranta, mai ales in ceea ce priveste o doctrina religioasa.
In mod paradoxal, cu cat esti mai credincios si supus legilor bisericii, cu atat esti considerat mai pacatos si mai demn de aratat cu degetul, tocmai pentru ca din firea ta omeneasca nu le poti face pe toate cu perfectiune, astfel ata se tot intinde si te preseaza ca supunere pana ce nu mai poti, fizic ori psihic.
In timp ce unui om cunoscut necredincios ii este apreciata si o simpla cruce pe care o face la un moment dat, fara sa i se ceara lui posturi drastice si experiente religioase peste masura.
Totul tine de masura si rationament, insa, supunerea orbeste fata de o religie reprezinta neputinta si slabiciune de la sine, fiindca nu te poti supune nimanui, daca nu inveti si nu intelegi cum sa te supui intai tie insuti, propriei personalitati si realitati, dar, mai ales eticii .
Si eu m-am impartasit de cateva ori dupa Sf. Pasti, sau dupa Craciun...trebuie sa existe anumite motivatii si o colaborare cu duhovnicul si, bine-nteles, trebuie neintrerupt postul si putina discretie in aceasta priviinta.