Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
Nu, botezul sub nici o forma nu poate fi amanat, indiferent de nivelul duhovnicesc al parintilor, caci exista pericolul ca copilul sa moara nebotezat. Doamne fereste!. Eu propun mai degraba amanarea nuntii, pe acest criteriu. Poate mai invata ceva viitorii soti, inainte de a se arunca nestiutori in casnicie.
|
Ei, unii preoti asa gandesc, totusi: fac cum spune Noesisaa, cer parintilor un efort de catehizare, ii pun s apromita ca vor aduce (ei sau nasii) copilul la biserica.
Din pacate in astfel de cazuri unii se duc la alt preot care nu le cere nimic, si gata. :-(
In ortodoxie nu exista doctrina dupa care un copil nebotezat nu se poate mantui. Asta era la catolici (si, ca sa fie clar, zic: este o doctrina falsa dpdv ortodox ;-)). La noi, pacatul originar nu este o vina, care ne-ar impiedica sa ajungem la Dumnezeu, ci este un fel de sabiciune, o boala a naturii umane care ne impiedica sa ne ducem viata pe lumea asta asa incat sa ne nastem intru Imparatie. Daca un copil moare fara botez, pentru el se deschid alte cai pt mantuire, caci el nu mai este in trup, nu mai este in lumea asta cazuta.
Sfantul Grigore de Nyssa a scris o carte despre pruncii morti timuriu. El nici nu isi pune problema ca nu ar fi mantuiti, discuta doar despre 'teodicee' (de ce Dumnezeu ii lasa sa fei conceputi)
O dovada ca este asa este botezul la maturitate practicat in primele secole. Cum am mai spus, au inceput sa fie botezati oamenii de mici nu din cauza temei ca nu s-ar putea mantui, ci din cauza ca toata societatea devenise crestina.