Citat:
În prealabil postat de glykys
Parca este scris undeva: "In ceea ce te voi gasi, in aceea te voi judeca"...
Nu stiu daca este vorba neaparat sa fim nationalisti (desi nu mi se pare deloc un lucru rau), insa este evidenta influenta covarsitoare pe care o are asupra noastra (si asupra mantuirii noastre) comunitatea, care, in sensul cel mai restrans, este reprezentata de familie si prieteni, iar in cel mai larg, de stat si de Biserica. Si in Biblie, neamul, natiunea, are o importanta fenomenala. Notiunea de "cetateni ai lumii" este foarte recenta si mie, personal, mi se pare si foarte inselatoare... dar probabil ca forumistii din strainatate au alte pareri si este normal sa fie asa. Pana la urma, in ceea ce se gasesc...
|
Sigur, in Vechiul Testament, cand era vorba de poporul ales. Dar Sf Apostol Pavel spune ca in Hristos nu mai este nici grec, nici iudeu, ci toti suntem una, adica la fel. Ceea ce conteaza este apartenenta la crestinism, nu poporul in care te-ai nascut, fiindca poporul in care te-ai nascut nu iti da nici un fel de privilegiu in fata lui Dumnezeu. Notiunea de cetatean al lumii nu ste deloc chiar asa de recenta. Gandeste-te la Sf Ap Pavel din nou: era iudeu de neam, dar roman dupa cetatenie, educat in ambele culturi, era evreu si a devenit crestin, si a locuit in multe parti ale lumii civilizate de pe atunci, a vorbit si convertit tot felul de oameni din tot felul de popoare, fara sa le ceara sa devina romani, sau iudei..fiindca nu conteaza in ochii lui Hristos.