Manastirea sf.mare mucenic mina
Ajungem la manastirea sfintului mare mucenic MINA ,la care eu am dorit foarte mult sa ajung sa ma inchin,caci prin dorinta mea de a ma inchina in manastirea lui si la moastele lui am avut ocazia sa vizitez Egyptul,fara a medita inainte prea mult ce important este el d.p.d.v.religios ,aci fiind primii pustnici si primele manastiri din lume ,cu sfintii cei mari ,SF.PAVEL TEBEUL ,SF ,MACARIE CEL MARE ,SF.ANTONIE CEL MARE, SF.PAISIE CEL MARE,SF,MOISE CEL NEGRU ,SF.IOAN COLOV..S.A.. SFINTI MARI MUCENICI SF,MC.GHEORGHE,SF.MC.MERCURIE,precum si locurile din centrul Egyptului pe unde a umblat sfinta familie.Surpriza aceasta oferita mie ,putin stiutoarei ,de sf.mc.MINA ,m-a facut sa-I ramin si mai mult indatorata!Ajungem cam greu la aceasta mare lavra ,una dintre cele mai mari si importante din Egypt,cu o intirziiere de mai mult de jumatate de ora ,trebuind sa suportam periplul soferului prin intersectiile soselelor unde s-a tot invirtit cam foarte mult pina sa dea de soseaua care ducea la manastire!Oful meu era deja mare caci stiam ca acest timp urma sa fie recuperat din timpul nostru de vizitare!Scuza pe care a spus-o preotul nostru nu avea nici o valoare,anume ca soferul este musulman si nu prea stie manastirile!Acuma soferul este sofer ,ar trebui sa fie profesionist si sa aiba GPS ..si nu avea sau macar o harta…care lipsea cu desavirsire,asa ca eu ma indoiesc de profesionalismul lui ,iar faptul ca organizatorul a acceptat o asemenea situatie ,el venind de 3 ani in acest fel de pelerinaj ,denota exact LIPSA DE RESPECT fata de noi,cei inscrisi , care am platit 1190 euro de persoana !Am inceput spre linistea mea ,sa ne apropiem de marea lavra a Sfintului mare mucenic MINA ce se vedea a fi de o splendoare deosebita ! de care ne-am convins dupa ce am coborit ,inca de la intrare,pe o poarta ce avea deasupra pe Sfint calare;intram intr-o curte medie ca marime cu cladiri de o pare si de alta,cu mai multe etaje ,foarte frumoase si impunatoare,cea din partea dreapta avea o cruce mare pe fatada cladirii,trecem de un calugar dispecer la a doua poarta de intrare din ziduri de cetate ,lasam o multime de pangare la stinga si la dreapta ,precum si o straduta ce ducea la toalete si la spatiul de cazare ,o cladire foarte frumosa si impunatoare ce avea o icoana deasupra usii de la intrare cu Sf.MINA ,SF.PAPA CHIRIL6 si inca un sfint al lavrei,parcurgem o alee spatioasa ,admirind cladirile si bisericile aflte la distanta de noi in lavra si lasind un parc cu flori colorate si copaci exotici …ajungem intr-o esplanada de unde ne apare biserica SFINTULUI MINA ,de o maiestuozitate deosebita!o construcie deosebita total de restul manstirilor din Egypt ,ea fiind cea mai frumoasa..super!!..Admiram poarta de la intrare din lemn cu intarsie pe ea ,intre cele doua turnuri clopotnita apar doua coloane pe fiecare scrie ABBA MINA ,in stinga si in dreapta ,iar mai jos apar cele doua litere grecesti ,alfa si omega!Urcam pe mai multe trepte pe o terasa si intram in manastirea ce este de o splendoare deosebita!.TOTI se asaeaza sa asculte povestea interesanta a acestui mare sfint ; eu folosesc acest bun prilej sa admir si sa filmez acele lucruri deosebite ,icoanele din pinza doua mari deosebite ,una cu rugaciune din Ghetimani a Mintuitorului ,cupola de unde ne priveste IISUS HRISTOS, cele 3 altare ,cel principal inchinat sfintului MINA ,cel din stinga sf.PAPA CHIRIL 6 ,mare facator de minuni,si cel din dreapta .Iconostasul mai ales este deosebit ,nicaieri nu am mai vazut un iconostas circular ,dar din lemn lucrat deosebit ,tot intarsie dar parca ea figura mici patratele ,deasupra era cina cea de taina si crucea .Acest deosebit iconostas se imbina deosebit de frumos cu coloanele din marmora alba cu capete sculptate si cu tavanul curbat ce era din marmora lucrata foartedeosebit in patratele.Ceva splendid,cum veti vedea si pe filmari…caci nu ma mai saturam sa admir si sa filmez de mai multe ori pentru ca nu cumva sa-mi scape ceva nefilmat!!Acesta manastire a fost construita de papatriarhul CHIRIL 6 in anul 1959 si este un loc important de pelerinaj.
SFINTUL MARE MUCENIC MINA s-a nascut in anul 275d.Ch.in FRIGIAdar mai probabil in LIBIA, ,intr-o familie de crestini ORIGINARI DIN NICOPOLIS,inDelta ,unde a gasit credinta crestina.Sfintul s-a inrolat in armata romana in epoca persecutiilor decretate de DIOCLETIAN;EL a preferat sa dezerteze ,vazind comportamentul fata de crestini ca sa nu fie partas nelegiuirii lor,si sa mearga in pustie unde a stat un timp ,pina cind a iesit de acolo spre marturisirea lui HRISTOS cu ocazia unei mari sarbatori pagine ,praznic paginesc cu felurite jocuri ,alergari de cai,lupte,unde a marturisit cu tarie pe HRISTOS ca adevaratul Dumnezeu ,hulind zeii neputinciosi la care se inchinau oamenii la cea sarbatoare .Desigur ca a fost prins si supus la chinuri infricosatore,legat si batut cu vine de dobitoc,pina i-au curs siroaie de singe.El tot nu s-a lepadat de credinta crestinaIndemnat sa se inchine idolilor a fost dus in temnita 3 zile pentru gindire si hotarire ,,desi I s-a propus sa se lepede de forma ca sa scape ,dar in inima sa sa creada mai departe,dar sfintul nu s-a lasat inselat de astfel de viclenie;strujit cu unghii de fier si spinzurat pe lemn el zicea:”dute de la mine ,lucratorule al faradelegii,ca eu am jerfit si voi jertfi jertfa de lauda Dumnezeului meu ,celui ce-mi da mie ajutorul sau”.Ranele lui frecate cu petece de par apoi arse cu faclii l-au facut se zica:” Acum ma dezbrac de haina cea de piele si ma imbrac cu vesmintul mintuirii “ si “ nu va temeti de cei ce ucid trupul ,iar sufletul nu pot sa-l ucida
|