continuare
[SIZE=3]”[/SIZE] Trupul i-a fost purtat,la porunca ighemonului cetatii pe felurite cirlige si cuie de fier,batut cu vergi de plumb,.Vazind ca sfintul nu baga in seama acestea si moartea I se pare o dulce bautura i-s-a taiat capul dupa cetate si trupul ars,din porunca imparatului.Crestinii i-au luat ramasitele din foc le-au uns cu aromate,le-au invelit in pinza alba si le-au inmormintat la mosia lui la loc cinstit ,unde ele au inceput sa faca multe minuni,minuni care l-au facut sa fie unul din cei mai venerati sfinti ai Egyptului.
Dupa terminarea explicatiilor preotului ,care au durat cam 20 minute ,plus cele dinainte de a intra cam 15 minute,intram sa ne inchinam la moastele acestui mare sfint ,iubit si de catre multi romani evlaviosi, moaste care se afla intr-o capela laterala ,pe dreapta pe o masa de marmora alba excelent sculpata ,intr-un cilindru tot de marmura cu doua pasari sculptate si frunze ,invelite in stofa plusata bordo ,ca toate moastele din Egypt.Dar pina acolo trecem pe linga o icoana a sfintului ,apoi a Maici Domnului, in biserica aflate pe perete ,din mozaic ,unde se pot aprinde luminari ,apoi pina la locul moastelor ,in capela mai exista inca o icoana pe pinza ,aflata jos nu agatata ,pentru a fi mai la indemina inchinatorilor.Ne asezm in genunchi si preotul incepe sa citeasca acatistul Sfintului mare mucenic MINA,o parte din el ,apoi pe rind si ceilalti doi preoti continua..de fapt acatistul s-a cintat mai mult ,noi fiind toti in genunchi,un preot tinar de linga Bucuresti avea o voce foarte frumoasa de opera!A fost minunat sa cinte citiva acest acatist chiar acolo in patria Sfintului ,la moastele LUI!Asta a durat inca vreo jumatate de ora ,apoi inca tot pe atita inchinarea si rugaciunile fiecaruia ,inchinarea in biserica ,apoi am mers la demisol sa ma inchin la moastele sf.papa CHIRIL 6 si ale celuilat sfint ,la care nu-I retin numele din cauza grabei de a si filma biserica de la demisol,mormintul, moastele ,apoi si inchinarea.De ca va spun toate minutele ..!?? pentru ca la sfirsit preotul a zis ca aici am stat doua ore,din exprimarea sa reiesind ca am stat foarte mult..adica daca adunam toate minutele ,cit timp am avut de pangare..eu le-am vazut in fuga ..am cumprat pe fuga si nici n-am apucat sa ma uit la toate ..si cumparaturile le-am facut in mare viteza!!,fara sa am timp sa ma delectez cu ceea ce vad!Am trecut pe linga o frumoasa biserica in care n-am intrat de frica ca nu mai apuca sa cumpar nimica ,mai ales icoana sfintului pe care voiam sa o daruiesc la mai multe cunostinte,un CD cu muzica si ..mir ..ca era sa plec fara mir de acolo!
Despre ansamblul arhitectural coptic ,numit manastirea Sfintul MINA ,trecut din anul 1979 intre monumentelece apartin patrimoniului UNESCO ..nici vorba sa ne pomeneasca cineva!! Si ar fi trebuit si vizitate pentru ca aici se afla mormintul sfintului MINA ,unde el a stat si a inceput sa faca multe minuni ,pina a fost deshumate moastele Lui!!Zona arheologica ,care se gaseste la o distanta de doi km de manastirea noua si moderna,in sudul manastirii cuprinde vestigiile unui sanctuar din sec 5-7,ansamblul cuprinzind mai multe cladiri ,dintre care ce mai important ar fi fost biserica din martirium ,,numita mica bazilica,unde sub o cripta au fost depuse ramasitele sfintului.Ei ..dar ce sa facem ..se implineste zicala aia care spune ca”la pomul laudat sa nu te duci cu sacul”,adica la biserici cu state vechi de pelerinaje ..sa nu speram prea multe!ZIC ASTA CA AM VAZUT ULTERIOR PE INTERNET CA ACELE SOCIETETI DE TURISM LAICE AU VIZITAT SI ZONA ARHEOLOGICA!!Dar pentru a vedea tot trebuia sa fim cazati acolo!sa se fi organizat de asa maniera..dar mi s-a spus de ghida pe probleme istorice ca au camere cu 20 paturi..si ea s-a ingrozit de asta..dar dupa cit de elganta era intrarea si sala de mese eu cred ca este vorba de cazari de tip hosteluri ,ca in occident ,unde a stat si fiica mea la Barcelona si a fost f.bine zice ea.De altfel si eu am dormit la manastire TOPLITA in Romania in asa tip cu paturi suprapuse si a fost f.bine ,curat ,totul e sa n-ai idei preconcepute!.Desigur ,dupa geamuri se vedea ca au si cmere cu mai putine paturi,dar probabil erau ceva deosebiri de preturi..dar ma gindesc ca oricum pretul ar fi fost mai mic decit la hotelul zoser ,unde ne-am grabit sa ajungem..doar ca sa mincam si sa dormim!..ca a doua zi urma sa mergem in centrul Egiptului!Oare nu era mai rezonabila o organizare de cazare o noapte la sf.MINA .vedeam tot si siteul arheologic si mai multe biserici ,participam la vecerine….ce frumos ar fi fost ,,apoi puteam pleca direct in centrul Egyptului ,unde la unele mari manastiri iar am vazut ca au locuri ce cazare.Ma intreb ,daca preotul merge de 3 ani de doua ori pe an ,stiind lb.engleza se putea interesa direct de la manastiri la ce pret au cazari ,care au ,ce posibilitati de a lua masa sint ..la ce preturi..caci ele sigur ar fi fost mai mici decit la hotelurile de lux unde ne-am ghiftuit bine cu mincaruri..dar nu am participat la nici o slujba religioasa de nici un fel!!Cum se poate asa ceva la ceva ce se intituleaza pelerinaj!?In autocar preotul a spus ca vrea sa schimbe suflete ,cu citiri din pateric ,cu relatari din viata sfintilor la care urma sa ne inchinam.Dar seara ne duce in locuri luxoase ,cu mincaruri ispititoare ,mai ales in zile de post ,care i-au ispitit si pe preoti ceilalti doi.Da el ,organizatorul preot ne-a spus ca si in pelerinaje trebuie sa postim..dar sa nu judecam pe nimeni ca nu stim ce pocainta face apoi cineva care maninca de dulce..dupa ce ajunge acasa[sic!!!]Apoi asta a fost o spalare pe miini precum PILAT!! Caci cine a organizat pelerinajul de asa maniera incit ne-a supus la astfel de ispite…chiar daca nu judec pe nimeni nu am putut sa nu observ ca si cei doi preoti au fost ispititi de diversitatea culinara ce ne ataca simturile in fiecare seara dupa o zi de umblatura..adica chiar asa nu se simte sfintia sa ,cel cu organizarea vinovat de fel?!Adica stiti cum este..teoria [din autobuz]ca teoria ..dar pracica [oferita zilnic]te ....adica tot ce spunea in autocar nu era pus in pracica ,adica sa vada lumea cum e sa maninci smerit ,sa te rogi ,macar la o vecernie ..la SF.MINA..la Sf Liturghie ,mai ales ca am auzit ca muzica liturgica araba seamana foarte mult cu cea romineasca..mi-a confirmat si ghidul arab acest fapt..iar noi sa raminem doar cu curiozitatea cum e….haida..deee…..de asfel de pelerinaj!!..care gresit se cheama asa!Acestea trebuie numite excursii..ca sa nu induca lumea care se inscrie in eroare!!!
Plecam de la SFINTUL MINA spre Cairo .drumul este lung si ajungem tirziu pentru ca nu ni s-a spus din ce cauza autocarul nostru trebia samearga mai incet..ba am vazut ca a oprit la un service sa intrebe ceva..ni s-a spus ca va veni altul sa-l schime..dar nu a mai venit!!..ceea ce inseamna ca respectul celor contactati in Egypt este pe nicaieri fata de grupul nostru,pentru acest fapt nu-I putem acuza doar pe ei ,caci nu stim ce negocieri s-au facut de firma oeganizatoare!!Intru-un tirziu ajungem din nou la hotelul Zoser ,unde desi este tirziu pentru o masa prea copioasa ..am mincat..ca a doua zi mi se pare ca era zi de post…Spper ca Sfintul mina sa ma ajute sa merg si altadata si sa am ocazia sa dorm si sa particip la slujbe.sa vad si site-ul si mormintul in care a stat mult timp pina la mutarea Lui de acolo.
|