SFINTUL MARE MUCENIC MINA s-a nascut in anul 275d.Ch.in FRIGIAdar mai probabil in LIBIA, ,intr-o familie de crestini ORIGINARI DIN NICOPOLIS,inDelta ,unde a gasit credinta crestina.Sfintul s-a inrolat in armata romana in epoca persecutiilor decretate de DIOCLETIAN;EL a preferat sa dezerteze ,vazind comportamentul fata de crestini ca sa nu fie partas nelegiuirii lor,si sa mearga in pustie unde a stat un timp ,pina cind a iesit de acolo spre marturisirea lui HRISTOS cu ocazia unei mari sarbatori pagine ,praznic paginesc cu felurite jocuri ,alergari de cai,lupte,unde a marturisit cu tarie pe HRISTOS ca adevaratul Dumnezeu ,hulind zeii neputinciosi la care se inchinau oamenii la cea sarbatoare .Desigur ca a fost prins si supus la chinuri infricosatore,legat si batut cu vine de dobitoc,pina i-au curs siroaie de singe.El tot nu s-a lepadat de credinta crestinaIndemnat sa se inchine idolilor a fost dus in temnita 3 zile pentru gindire si hotarire ,,desi I s-a propus sa se lepede de forma ca sa scape ,dar in inima sa sa creada mai departe,dar sfintul nu s-a lasat inselat de astfel de viclenie;strujit cu unghii de fier si spinzurat pe lemn el zicea:”dute de la mine ,lucratorule al faradelegii,ca eu am jerfit si voi jertfi jertfa de lauda Dumnezeului meu ,celui ce-mi da mie ajutorul sau”.Ranele lui frecate cu petece de par apoi arse cu faclii l-au facut se zica:” Acum ma dezbrac de haina cea de piele si ma imbrac cu vesmintul mintuirii “ si “ nu va temeti de cei ce ucid trupul ,iar sufletul nu pot sa-l ucida
|