View Single Post
Vechi 29.01.2010, 10:10:10
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Nu exista asa ceva. Citatele se iau din carti; iar in cazul in care citezi din memorie, specifici acest lucru.

Cred ca nu esti bine informata. Pentru TOTI catolicii, indiferent de rit si indiferent de faptul ca spusn sau nu adaugirea Filioque, este valabil Crezul cu Filioque, caci acesta este crezul catolic. Nu o spun eu, ci greco-catolicii, care nici ei nu folosesc Filioque in Crezul lor.
Hm. Avem poate experiente diferite. Eu nu am cunoscut in mod direct grecocatolici din Romania. Exista si la catolici diferite curente. Eu zic despre catolicii pe care i-am mai intalnit eu.
Crezul cu sau fara filioque este adevarat nu schimba pana lma urma fondul problemei, care este mai profund - si are de-a face si cu energiile necreate, si cu felul in care sf. Duh lucreaza. Asta este intr-adevar o problema si din cate am citit se poate spune ca filioque este o teorie reductoare.

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Oare si ironia este si ea politicoasa? Dupa parerea mea, ea ascunde putin dispret, bine mascat, pentru cei, carora le sunt adresate mesajele.
Dar un lucru e cert: vorbirea politicoasa nu poate deranja, cand se exprima un adevar. Cand se strecoara neadevarul, nici politetea nu-l salveaza.
Ei, Anca. Uite si tu ce ai citat - mi se pare ca nu era un mesaj adresat tie de ex. cu lui Antonie care avea un limbaj foarte violent (i urice caz la unii ca el m-am gandit). Sunt unii aici pe forum care au spus ca politetea este un fel de viciu daca se adreseaza ereticilor.. o pun pe acelasi plan cu respectul fata de om, care pentru ei nu este compatibil, de fapt, cu marturisireacredintei.

Uite de altfel fraza mea in context (la sfarsitul unui lesaj unde explicam despre alte lucruri):
"As vrea sa incerci sa fii mai putin violent in mesajele tale. Daca nu, mie mi se face lehamite sa iti raspund. 'Dupa roade ii veti cunoaste' - sa aleaga fiecare.
Stiu, sunt unii carora vorbirea politicoasa le miroase urat, cica este 'manipulatoare' sau 'occidentala'. Ei bine nu, eu raman la deviza mea, a lui Steinhardt: politetea este un inceput de virtute. 'Hristos este gentleman'."

Pe Antonie de ce nu il critici pentru felul in care se exprima? Sau poate din cauza ca de la mine astepti mai mult (asta m-ar bucura).

Ironia nu este intotdeauna sarcasm si nu cred ca este intotdeauna opusa politetei. Acestea fiind zise, nu zic ca sunt perfecta si recunosc ca imi mai scapa cate un sarcasm si ma mai si enervez!

Last edited by Fani71; 29.01.2010 at 10:12:51.
Reply With Quote