Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
Mi-e teama ca acest mod de a privi nu duce la cresterea credintei, ci mai degraba la o scadere a ei, la o laxitate, caci ne lasam mai mult in voia noastra si nu avem puterea sa ne disciplinam. Avem in acest sens exemplul Europei de Vest, unde oamenii s-au indepartat de tot ce inseamna cea mai mica "constrangere", nu mai tin post, nu merg duminica la Liturghie, caci timpul le apartine. Practic fac ce vor ei si pentru a se induce si mai mult in eroare au gasit noi valori, in locul virtutilor crestine.
Ecumenismul vrea sa stearga diferentele dintre BO si BC... fapt care nu i-ar avantaja de loc pe ortodocsi; de fapt ar lasa f multe de la ei. Dar e posibil acest lucru? Oare sfintii, care si-au dat viata pentru credinta ortodoxa vor accepta acest lucru?
|
Nu prea inteleg legatura intre ce am scris eu si laxism.
Este vorba aici despre constiinta ecleziala pe care ar trebui ca fiecare crestin ortodox ar trebui sa o aiba. Sinoadele sunt o expresie formulata n anumite momente a acestei constiite ecleziale care este traditia vie a Bisericii; daca ea nu ar exista, nu ar putea exitsa nici sinoadele, si repet, in Ortodoxie nu exista o institutie de tip 'magisteriu', care sa defineasca riguros in fiecare moment adevarul credintei. Deci noi
toti ar trebui sa fim vigilenti la pastrarea credintei ortodoxe,
ceea ce atat eu, cat si tu incercam sa facem, desi in moduri diferite. Intentia este buna in ambele cazuri. Tu crezi ca pastram credinta crezand fiecare cuvintel din ce a zis fiecare parinte. Eu cred ca o pastram folosindu-ne si discernamantul eclezial, care se formeaza cu timpul, si bineinteles nu este fara greseala. Insa el este indispensabil.
Acest discernamant ma face pe mine sa nu cred fiecare cuvintel din ce apune de ex. parintele Cleopa. S-au dat exemple chiar aici ca poate sa mai si exagereze sau sa informeze gresit. Pe alte topicuri au fost alte exemple, unde el prezenta ca o 'conditie canonica' o regula care chiar contrazice un canon (exista un canon care spune ca la liturghia de dumninica se sta in picioare tot tipul in cinstea invierii, iar regula parintelui Cleopa este ca trebuie neaparat sa ingenunchem in anumite momente) (eu nu pledez aici pt una sau pt alta, vreau doar sa dau inca n exemplu ca p Cleopa se poate si insela cand spune despre un lucru ca este 'canonic' sau 'credinta Bisericii')