View Single Post
Vechi 29.01.2010, 18:00:25
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Of, Anca, acum ne numaram in calugari? :D

Ideea cu mentalitate haituita are legatura cu constanta impresie ca ortodocsii sunt victimizati, in paericol, etc. Cand de fapt, astazi, nu catolicii sunt dusmanii cei mai mari ai ortodocsilor, nici pe departe, ci cu totul alte lucruri: indiferentismul, secularizarea, extremismul, banalizarea, formalismul....astea daca le-am avea in vedere ar fi foarte bine. Catolicii isi au ei problemele lor, pe care vad ca le observi, transformarea ortodocsilor in catolici sau cucerirea ortodocsilor, este cumva mult in afara listei lor de prioritati si probleme. :)

Si ideea cred ca este nu ca Biserica e haituita, ci ca unii se simt haituiti, cand de fapt nu sunt.
Cred ca adevarata problema nu este chiar asa vizibila.. ce enumeri tu sunt consecinte.
Problema, in opinia mea, consta in "diluarea" adevarului de credinta. Nu stiu daca este cea mai potrivita exprimare.
Observ si eu ca imi pun intrebari relativ simple si gasesc zeci de raspunsuri, toate aparent "bune". Este evident chiar si pe acest forum.
Are toata lumea dreptate (adica adevarul este relativ? Sau exemplul acela cu multele "fete" ale adevarului.. care nu stiu de ce imi displace)?
Sau exista de fiecare data un raspuns "corect", unul singur.. pe care nu-l putem recunoaste cand il auzim?

Ced ca adevarata problema este disiparea adevarului de credinta.. chiar daca avem resurse morman pe internet si in biblioteci. Chiar daca bisericile sunt pline. In mod ciudat, cu cat suntem mai asaltati de informatii, cu atat ne este mai greu sa recunoastem adevarul.
Pentru ca fiecare lucru pe care-l citim sau auzim il trecem prin filtrul ratiunii noastre formate in spiritul vremurilor moderne.. si selectam ceea ce dupa mintea noastra credem ca ar fi "de folos"!
Reply With Quote