Plecam dupa luarea mesei din nou spre desert ,spre zona centrala a Egyptului ,strabatem un desert pustiu ,nelocuit decit de doua mari cimitire invecinate, de musulmani si crestini ,aceste cimitire in desert ,apareau de la distanta ca o mare localitate ,dar erau foarte multe cripte ,se mai vedeau in mijloc o moschee si mai alaturat la o oarecare distanta turnurile unor biserici crestine.Deci era vorba de doua cimitire foarte mari alaturate ,singurii locuitori aici in acest desert fiind mortii din aceste cimitire.La poarta de intrare in desert am fost luati in evidenta si insotiti pe tot parcursul peregrinarii noastre prin centrul Egyptului de masini ale politiei ,care se schimbau in punctele de pichete aflate pe traseu ,in desert.Strabatem o oaza ,de fapt o pseudooaza ,caci este o zona fertila datorata irigarii de un brat la Nilului ce echivaleaza ca marime cu un riu important de la noi ,de talia Oltului sau a Muresului.Admiram zona cu paminturi fertile cu diverse culturi ,inclsiv porumb.cu copaci exotici ,dar si cu multi pescarusi albi numiti ibisi,care erau numerosi pe paminturile imbibate cu apaEste o zona bogat ,dar trecem prin loclitati unde bogatia si saracia fac casa buna ,in sensul ca alaturi de o casa bogata este una sau mai multe mai sarace ,cu ulite inguste incit de poate trece de la un balcon la altul de peste drum ,case din pamint in aceste locuri foarte calde ,dar si din zidarie .Ele apar netzreminata caci au deasupra coloane din fier beton pentru stilpi in caz de constructie ,in continuare pe inaltime a cladirii in caz de nevoie ,caci arabii au multi copii.In plus au marele avantaj ca fiind astfel ,desi terminate in interior si chiar in exterior ,proprietarii nu plateau impozit!! Casele fiind considerate ca netrminate!..ce bine ar fi sa fie si la noi valabil treaba asta!...am mai scapa de impozite care se pare ca sint in crestere! Trecem pe linga orasul ASSYOUT centru universitar cu 3 mari facultati si cu multi studenti,al doilea ca marime din tara ..dar nu intram in localitate ea aparind in stinga noastra ..nu prea departe de drumul nostru. Asa ajungem deodata in desert la o manastire foarte veche
MANASTIREA SFINTUL ARHANGHEL GABRIEL
Este o manastire veche din secolul patru,inconjurata de stinci golase ,munti pietrosi de jurimprejur,cam asa ca la manastirea Sfintului Pavel TEBEUL .Intram pe o poarta cu doua turnuri clopotnita si intram intr-o curte mare in care se afla cam putini copaci ,cantonati mai ales linga zona de la intrare pe domeniu.Admiram in stinga o crescatorie de struti ,pasari mari ,ingradite intr-un spatiu maricel cu gard de sirma.In dreapta noastra se afla niste cladiri noi finisate ,foarte multe ,dar inca netreminate complet ,caci nu aveau geamurile puse.Ne oprim cu autocarul in fata manstirii propriuzise ,care are cladiri foarte vechi,intram printr-o poarta cu 3 cruci deasupra intr-o curte delimitata de cladiri care spre mirarea mea ,nu erau ingrijite,ele avind tencuiala cazuta ,iar cladirile din afara acestei curti erau cu peretii crapati.As zice ca din cauza vechimii,dar orice se poate intretine!Am intrat intr-o alta curte mai mica ,printr-un portal in stinga si aici se vede ca erau intretinute cladirile ,desi erau vechi! cu crucea copta pe pereti.De aici intram printr-o poarta mica intr-un coridor care ne conduce in aceasta veche manastire,care are 4 coloane inauntru ,sub una din aceste coloane se afla o bucata din crucea de lemn pe care a fost rastignit Mintuitorul nostru..dar care nu a fost dezgropata ca sa nu fie furata!Deci nu stim sub care coloana ....secret….poate ca e o zona mai periculoasa intr-o tara in care domina religia musulmana.Pe pereti nu prea sint icoane ,admiram iconostasul din lemn cu icoane ale sfintilor locali dar si o icoana cu martirii din Fayoum ,calugari descoperiri intr-o groapa ,imbracati in rase calugaresti ,cu capte sparte ,cu miini si picioare rupte,semn al martirajului lor pentru credinta crestina .Moastele lor se afla intr-o racla ,dar si in alte manastiri din Egypt,iar 6 racle cu moaste intregi se afla situate intr-o capela alaturata,care are un altar inchinat sfintului arhanghel GAVRIIL ,cu icoana lui pictata sau prinsa pe perdeaua bordo de catifea ,cum sint toate altarele din Egypt.Am intrat sa filmez pina nu se aglomereaza,capela fiind lunguiata si nu prea lata.Deasupra fiecarei racle din lemn se afla o icona cu un sfint local ,Sf,ABRAAM,Sf.MINA,Sf.GHEORGHE, .SF.MERCURIE ..s.a…Aceste moaste intregi mi-au amintit de sfintul nostru roman de la HOZEVA ,IOAN IACOB ,pentru ca si la ele se pastreza barba,tenul inchis la miini si picioare,care sint deculte ,spre deosebire de Sfintul nostru de la Hozeva.Atmosfera avea un nu stiu ce deosebit ,o sfintenie ,caci impresia mea a fost deosebita si cind m-am rugat la racla acestor sfinti.Apoi m-am dus in biserica la un stilp pe care l-am ochit de la intrare ca sa ma rog si ..interesnt ca tot la acel stilp s-a mai rugat cineva din grupul nostru..tot de gen femininș.in rest nu am mai vazut pe nimeni sa se roge la vreuna din coloanele din biserica.Manastirea aceasta veche ma impresionat foarte mult prin sfintii aflati acolo ,prin asezarea ei in acea pustie ,dar si prin vechimea ei.Am revenit apoi in prima curte ,unde erau doua magazine mai mici cu produse alimentare..uscaturi,dar eu mi-am luat rahat si miere de albine din floare de bumbac ,foarte dulce .Mai erau si citeva cruci din lemn de maslin pentru monahi ,cu snur lung si negru ,foarte frumos lucrate,care mie si colegei mele mi-au placut foarte mult incit ne-am cumparat ca amitire ,o amintire deosebita de la aceasta manastire deosebita ,care o port cu placere, desi este cam mai mare ,dupa ce i-am innodat prea lungul snur.Mai erau si niste statuete religioase care imi aminteau de catolici si nu m-au atras,mi-a parut rau ca nu mi s-a deschis pangarul cu icoane pentru a ne cumpara icoane cu moastele martirilor si cu interiorul manastirii.Am plecat dupa ce am mai filmat noile cladiri ,din departare ,caci curtea era foarte mare..care erau pentru uzul manastrii ,pentru cazari de pelerini poate sau pentru monahii care erau in marea lor majoritate plecati in pesterile din imprejurimea manastirii.Sus pe un munte alaturat strajuia o cruce mare.Am vazut si multi muncitori care lucrau acolo ,probabil la acele noi cladiri.Am plecat de la acesta memorabila manastire care mi-a lasat un iz deosebit ,incit mi-ar face mare placere sa mai ajung vreodata pe la ea ,daca va voi Dumnezeu!Si martirii de la Fayoum ,ca si ceilalti sfinti ai nostri mai cunoscuti de noi ,sa ne aiba in paza si protectia lor!