Subiect: NEVOIA DE DIALOG
View Single Post
Vechi 14.03.2007, 22:24:15
astrud astrud is offline
Member

Data înregistrării: 12.01.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iosif
As vrea sa clarificam o mica erezie aparuta un pic mai sus, respectiv ca Sfintii Parinti nu gresesc niciodata. Sfintii Parinti nu au gresit atunci cand s-au aflat sub inspiratia Duhului Sfant, in rest si eu s-au impartasit de aceeasi fire coruptibila ca si a noastra. Diferenta o face viata pe care au dus-o si legatura lor cu Dumnezeu, marturii vii pentru a ne demonstra ca aceasta cale crestina duce intr-adevar in vesnicie si depaseste limitele acestei lumi materiale.

Rationalismul s-a nascut in filozofie, era necesar ca teologia apuseana sa se apere cumva. Si teologia ortodoxa a raspuns in termeni filozofici diferitelor curente filozofice din antichitate. Deci rationalimsul in teologia apuseana cred ca este justificat, ce nu este justificat este ducerea lui la extreme.

Papa este ceea ce este, insa ramane un episcop dincolo de toate. Pnetru ortodocsi el este un episcop ca oricare altul, un patriarh, daca vrei. Asa a fost mereu pana la introducerea dogmei infailibiltatii. De fapt, aceasta este principala problema intre BO si BC.

Problemele nu se vor rezolva insa niciodata fara ca cineva sa le puna in discutie. Dialogul deschide drumul. Ca orice drum lung, si drumul spre unitatea credintei este unul lung, peste care uneori se lasa noaptea, alteori frigul, alteori zapada, furtuna, etc. Important este ca sa ajungem la capatul lui, acolo unde Hristos asteapta sa ne imbratiseze pe toti deopotriva.
Draga Iosif, imi pare rau ca ai categorisit ca erezie ceva ce ai interpretat gresit. Iarta-ma daca te-am facut sa interpretezi astfel. Eu nu am zis ca Sfintii Parinti nu au fost coruptibili ci ca ei nu mai sunt coruptibili. Nu e normal ca sa consideram ca Sfintii Parinti sunt morti. Ei exista. Oare de ce ti-a placut mai mult sa dai aceasta interpretare?
Reply With Quote