View Single Post
Vechi 30.01.2010, 12:23:57
inorog
Guest

Implicit

Spuneti-mi va rog, cand proorocul Daniel, copil fiind, s-a pus in fata si a impiedicat o comunitate intreaga, inclusiv invatatori de lege si judecatori oameni maturi, sa comita o crima odioasa ucigand pentru marturie stramba pe Suzana, credeti ca avea cine-i da binecuvantare? Si mai spuneti-mi la ce credeti ca foloseste incidentul, ca Biblia nu pare sa contina lucruri de prisos. Si pentru cine spune Iisus:

"Te slăvesc pe Tine, Părinte, Doamne al cerului și al pământului, căci ai ascuns acestea de cei înțelepți și pricepuți și le-ai descoperit pruncilor.
Da, Părinte, căci așa a fost bunăvoirea înaintea Ta."

Si luati aminte ca spune "bunavoire", adica sa nu ne smintim crezand ca Dumnezeu ascunde lucruri de noi ca la v-ati ascunselea.
Sigur ca nu se poate vorbi in biserica fara binecuvantare, intrucat in biserica nici arhiereul cel mai mare in rang nu deschide gura fara binecuvantare, decat ca o da atunci el pentru ceilalti si pentru sine. Dar a discuta de cine are sau nu "autoritate" sa invete pe altii... lasati pe Dumnezeu sa hotarasca, nu se cuvine omului. Stai, frate, ca pot veni sminteli. Pai fratilor, au si venit, si nu puteti intoarce timpul inapoi si nici nu este de folos sa va rugati sa inceteze smintelile, ca vi s-a spus ca e cu neputinta. Stai, frate, ca de unde stiu eu ca ce spune fratele cutare e conform ortodoxiei: tocmai ca esti in ispita asta, ca fara ea este cu neputinta sa lucrezi, vei lucra cu inima, daca ceri sincer, si vei ajunge sa cunosti fara sa vina altcineva si sa-ti spuna "cutare e ortodox, cutare nu este". Sau nu vei ajunge, si te vei poticni, si ti se va arata sa nu mai faci cazuistica, ca sunt milioane de tarani si amarati care aud cuvantul ortodoxiei si il fac fara sa-l cearna atata si aceia merg pe usa din fata cu fanfara iar pe noi o sa ne taraie ingerii contra voii noastre stricate, pe cea din dos, si o sa zica lui Dumnezeu "a gresit si a fost trufas cu mintea si a irosit timp sa cearna unde e ortodoxia si unde nu dar iarta-l pentru rugaciunile acestora simpli". Iar Dumnezeu ne va certa cu Psalmul 49 "pentru ce ai istorisit dreptatile mele" si va vadi ca nu pentru mult folos. Dar sa speram ca pentru cei doi care stau langa El va ierta.
Adevarat, e greu. Dar daca despre ogorul vazut ni s-a spus "spini si palamida iti va rodi" si despre nasterea noastra li s-a spus mamelor "voi inmulti necazurile tale la vremea nasterii", apoi despre semintele care nu se vad si despre Cine se naste din ele, cum poftiti sa fie? Pavat cu covor rosu si trambitat de ingeri? Nu seamana cu felul cum si-a cinstit invatatura Iisus insusi.
Nu spune apostolul talcuind psalmii:

Pentru aceea zice: "Suindu-Se la înălțime, a robit robime și a dat daruri oamenilor".
Iar aceea că "S-a suit" - ce înseamnă decât că S-a pogorât în părțile cele mai de jos ale pământului?
Cel ce S-a pogorât, Acela este Care S-a suit mai presus de toate cerurile, ca pe toate să le umple.
Și el a dat pe unii apostoli, pe alții prooroci, pe alții evangheliști, pe alții păstori și învățători

Ori dupa acest pasaj citat de Pavel psalmul spune "chiar cu cei nelegiuiti li s-a ingaduit sa locuiasca", pentru ca oamenii care aud dreapta invatatura sa stie ca pentru smerenia peste inchipuire a lui Hristos si pentru a apostolilor si lucratorilor lor cu roade, ceea ce ni s-a transmis nu poate fi stricat de convietuirea cu cineva vatamat, asa cum se transmite o boala. Iar daca se sminteste cineva, dinauntrul lui o face.
Dumnezeu sa ne ajute!

Last edited by inorog; 30.01.2010 at 12:36:11.
Reply With Quote