Citat:
În prealabil postat de costel
In Biserica poate predica si o persoana care nu face parte din cler, dar face parte din Trupul tainic al lui Hristos - Biserica. Vezi cazul in care Dan Puric predica in Manastirea Petru Voda. Insa, este nevoie de binecuvantarea preotului. Prin binecuvantarea data, preotul devine un garant pentru comunitate, ca cel care predica Il marturiseste pe Hristos asa cum este. Fara binecuvantare, riscam sa ne asemanam protestantilor.
|
Eu cred ca costel a spus totul despre predica in lacasul Bisericii,si comunitatea de oameni adunata acolo.Predica nu se poate face fara randuiala,pentru ca e prea importanta.
Daca Dan Puric a avut binecuvantare,nu vad care e problema.
Ceea ce apare in plus,este predica prin alte mijloace,in cazul de fata(Danion Vasile) .Cum ar fi:scrierile ,conferintele.
Aici cred ca intradevar este o problema spinoasa,caci nu e un control in genul cenzurii.
E un consens mai degraba intre ierarhie,predicator si public.Daca predicatorul e in duhul Bisericii,atunci si ierarhia conducatoare il accepta,si mai ales publicul il primeste si il recunoaste . Orcum ca sa ajungi predicator trebuie sa treci de filtrul indiferentei celorlalti,sa ai ceva de spus,deci tot cineva cu teologie si mai mult decat atat,o poate face.Sau un om cu un duh de vietuire sfanta,inaintatata.
S-ar putea strecura si spini in aceste predici,dar publicul poate filtra si singur,nu sa ia totul motamo,si ar putea retine ceea ce intradevar aduce bun,predica acelui om,pentru ceilalti.