View Single Post
Vechi 30.01.2010, 19:37:01
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit Manastirea el-hamamat

MANASTIREA EL-HAMAMAT
[SIZE=3] [/SIZE]
Aceasta manastire este deosebita pentru ca ea fiind parasita la un moment dat ,pentru a nu se darima au venit albinele si au sustinut zidurile din fagurii lor ,care se vad impinzind peretii si azi !De atunci si pina azi ,albinele mai vin o data pe an la aceasta manastire!Este manastire de calugari ..am inteles ca acuma este numai unul care reface manastirea.In curte am vazut mai multi oameni ce pareau a fi muncitori..Este inchinata ,ca si alte multe manastiri din Egypt ,SFINTEI FECIOARE. MARIA.Dupa ce ne oprim afara ,in fata manastirii ca sa admiram o asa minune facuta de albine ,adica ziduri intregi aproape din faguri de albine….chiar ca merita vazuta aceasta minune!!,intram printr-o alee mai mica ,lasam in dreapta noastra un fel de terasa acoperita ,de vara in care se afla doua colivii ,una cu 3 papagali albi motati si alta cu 3 porumbei albi ,cred ca postasi,ne apare in fata o constructie ce pare a fi chilii de calugari ,cu zidul la fel pe 3 sferturi din inaltime este tot cu faguri de albine si innfata au mese si banci pentru a sedea. .O luam spre dreapa ,spre intrarea in manastire ,admirind niste faguri de albine pe zidurile din fata noastra aflate in unghi drept cu celelaltedescrise ,care sint deja in renovare ,partial renovate si cu fagurii de albine pastrati pe zid si deasupra unei usi de intrare.Din nou facem la dreapta pentru a pasi pe usa de intrare in manastire ,care este mica ,racoroasa ,linistita;interiorul se sprijina pe 4 coloane ,citeva icoane sint in biserica una cu IISUS HRISTOS ,una cu Maica Domnului ,una cu sf,mc.Gheorghe.In fata iconostsului se mai afla pe un postament frumos din lemn o icoana a MAICII DOMNULUI ,cu contururile icoanei delimitate de lumini electrice diferit colorate .
ICONOSTASUL este din lemn cu cruci copte pe el si are 3 altare ,unul central inchinat Sfintei Fecioare M aria ,unul sf.Abraam ,iar celalt sfintei cruci ,caci are o cruce desenata si incrustata pe perdeaua de catifea bordo.Deasupra iconostasului si a crucii de sus se afla un geam cu vitraliu foarte interesant ,din 4 cruci copte fiecare diferit colorata,rosu ,galben si doua albastre,iar la baza ,de o parte si cealalta a unei cruci albastre se afla doi struguri cu frunze de vitzam de vie.Pacat ca nu s-a cerut calugarului sa ne explice semnificatia acestui vitraliu!Dupa ce spunem o rugaciune in aceasta biserica ce impresioneaza prin modestia ei ....aparenta ,trecem intr-o capela la stinga sa ne inchinam la moastele unui sfint martirizat.Acest sfint avea expuse cele doua miini ce aveau pe ele piele,una de jos era frinta prin fractura la nivelul antebratului inferior ,iar cealalta,dreapta care avea la antebrat pe partea interna semnul crucii ,prezinta arsuri ale pielii ,piele si muschi rupti de pe os ..dar tocmai la acest nivel al antebratului inferior unde se afla o cruce mare imprimata pe piele ,chinuitorii nu au putut a desfaca pielea si nici sa arda crucea de pe ea!!.Va inchipuiti ce a rabdat acest vrednic mucenic pentru credinta si semnul crucii.Intre cele doua brate se afla un medalion cu Domnul nostru IISUS HRISTOS.Dintre oasele sale sint expuse intr-o laditza,aflata pe o lacra din lemn frumos lucrata;deasupra lacrei sus se afla o cupola ce seamana cu o mitra episcopala care are deasupra o cruce.Dupa inchinare iesim in curte ,admiram cactusii din glastre ,dar si papagalii si porumbeii aflati spre intrare in cele doua colivii,ne facem poze,intram la pangarul cu multe lucruri duhovnicesti,icoana cu sfintul martir ,muzica religioasa araba ,multe casete audio,si ceea ce mi-a placut cel mai mult sint pliante color cu drumul crucii..nu am gasit nicairei ,nici in Israel decit aici!..asa ca mi-am luat doua pliante mici si mari…dar si o caseta cu muzica religioasa ,icoana cu Mintuitorul ,caci mi s-a parut frumoasa, poza cu interiorul bisericii ,dar si citeva poze cu exteriorul acela minunat cu fagurii de miere.Plecam de la acesta minunata manastire uitindu-ne inca o data la zidurile in refacere ,sprijinite cu birne,cu 3 cruci deasupra zidurilor.Domnul sa-I ajute calugarului sa refaca manastirea aceasta minunat sprijinita de insusi Dumnezeu ,prin albinele trimise aici.
Reply With Quote