Citat:
În prealabil postat de Va_iubesc
Dragilor, am nevoie de ajutorul vostru. Trebuie sa prezint semnificatia postului in Ortodoxie la un post de radio catolic. Nu ca as fi eu marea traitoare ortodoxa, ci fiind in tara catolica sunt o specie mai rara...
Punctele de atins sunt urmatoarele:
1. Semnificatia postului (istoric, celelalte traditii, trimiteri la Biblie);
2. Postul in Traditia Ortodoxa;
3. Educatia copiilor pentru a respecta postul (eu vorbesc mai mult din auzite sau din teoriile mele, dar cum nu sunt casatorita, n-am experienta asta, asa ca va rog mamicilor si taticilor sa ma ajutati);
4. Cum traiesc eu postul.
Sa zicem ca la 4 o sa raspund singura, dar la celelalte trei puncte v-as ruga sa-mi dati parerile voastre si diferite trimiteri biblice sau din Sfintii Parinti. Eu am mai cules cate ceva, dar mi-ar prinde bine sa-mi mai largesc orizonturile. Multumesc, multumesc! Emisiunea va fi luni, dar as dori sa o pregatesc pana duminica.
Elena
|
Poi frumos ar fi sa incepi prin a pomeni pe evrei ca am auzit de la radio un rabin care vorbea despre semnificatziile postului si de unde vine acesta si cum se face un post desavarshit... cum se ajunge la el si care erau motivatziile cand s-a inceput a se vorbi despre post... apoi potzi sa vorbeshti ce a ajuns el in timp si cum s-a transformat incetul cu incetul intr-o dieta lipsita de orice ratziune... iar in final sa incehi cum ortodoxia creshtina romana se straduie sa ne invetze sa-l pastram si sa-l aplicam si cu un pic de rugaciune, ca astfel doar putem avea parte de cele doua aripi ale ei cum spunea Arhimandritul Sofronie al manastirii Lainici, uite ca am si pomenit un parinte. Copiii aproape ca nici n-ai cum sa-i pui la post, ca-ti spun din proprie experientza ca, joaca, si prietenii de minge sau de strada nici nu te mai lasa sa mananci, si de acolo am facut si platfus iar la un picior un fel de entorsa permanenta, oricum n-am nici o problema, doar ca asha-mi arata piciorul, dar nu ma doare nimic. Iar apoi, asha ar fi normal sa specifici personal cam ce intzelege domnia ta din postul pe care te stradui sa-l tzii, desi nu prea sunt convins c-ar fi indicat... oricum, sa nu zici ca nu te-am ajutat:)