View Single Post
Vechi 01.02.2010, 00:10:59
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit manastirea EL+MOUHARAQ

INSEAMNA LOC ARS!
ZIUA A CINCEA
MANASTIREA EL MOUHARAQ
[LOC ARS]
Manastire de calugari ,foarte mare ,situata in centrul Egyptului ,veche din secolul 4,situata in localitatea Qusiya,la poalele munteluiQusquan,construita pe locul unde Sfinta Familie a stat peste 6 luni,Aici ,la virsta de 12 ani copilul IIsus binecuvinteaza acest loc ,dupa cuvintul din Biblie care spune’in mijlocul Egyptului am poruncit sa se ridice un altar inchinat Domnului”.Locul in care a stat pruncul Iisus si a binecuvintat se afla chiar unde este altarul vechii biserici ,caci manastirea are 5 biserici..Se spune ca aceasta manastire nici nu a mai fost sfintita pentru ca dupa traditia locala aici ar fi avut loc prima Sfinta Liturghie dupa invierea Domnului nostru Iisus Hristos ,facuta de sf.ap.PETRU ,cu apa adusa de arhanghelul Gavriil ,la care au participat toti apostolii,Salomeea si sf.Maria Magdalena.Iata si binecuvintarea facuta de pruncul Iisus :”Binecuvintarea TATALUI MEU sa ramina in aceasta casa pentru totdeauna .Aceasta casa va avea un altar dedicat lui DUMNEZEU,iar oamenii vor veni aici si vor oferi ofrande Domnului,iar cei ce vor face acest lucruvor fi drept ortodocsi si vor ramine asa pina la a doua mea venire.Iar celor ce vor veni aici cu credinta si rugaciune,le voi ierta pacatele,de vor avea intentia de a nu le mai repeta si ii voi numara impreuna cu sfintii.Iar daca unii dintre cacestia vor fi bolnavi sau in tulburari sau vor cere ceva in rugaciune,pe acestia ii voi tamadui si le voi implini cererile.Femeilor ce nu pot zamisli,daca se vor ruga aici,le voi darui copii.Tuturor ce vor oferi aici cite ceva in numele TAU,voi scrie numele MEU pe cererile lor”
Locul este numit de copti al doilea Betleem,al doilea Ierusalem, al doilea munte al Maslinilor.Aici este , prin prima Sfinta Liturghie savirsita aici dupa invierea Mintuitorului,prima biserica din lume si cel mai vechi altar din lume;actual exista 100 monahi ,o biblioteca foarte bogata si 5 biserici.Monahismul a inceput aici sub Sfintul Pahomie.Manastirea este foarte mare,dupa ce trecem cu autocarul de o poarta frumoasa cu doua turnuri ,alba ne oprim intr-o curte lunguiata de unde intram pe jos pe o a doua poarta intr-o a doua curte umbroasa ,unde la umbra acestor copaci ce par seculari se afla grupuri de copii mici de gradinita cu educatoarele lor ,ceea ce denota ca aici se afla si un asfel de serviciu sub obladuirea manastirii.Lasam imediat dupa intrare in stinga noastra pangarul ,care era inchis si ,din pacate va ramine asa incit nu vom putea sa cumparam nimica de aici,o biserica,tot in stinga cu o prispa cu coloane , in care eu intru la sfirsit sa ma inchin,care are un altar al Sfintei Fecioare si icoane pe pereti exceptional pictate si…. strabatem o curte spatioasa cu multe cladiri etajate ,admiram zidurile groase si inalte de protectie dimprejurul manastirii ,lasam un dispecerat unde se afla un calugar de serviciu indreapta ,ca la toate manastirile din Egypt,si intram intr-o a treia curte unde admiram o alee cu copaci umbrosi ce-si unesc coroanele deasupra aleii..foarte interesanti acesti copaci pe care nu i-am mai vazut nicaieri ,dar care seamana cu sicomorul .Ajungem la un turn foarte inalt ,de aparare care are si un ceas solar.Intram sa ne inchinam in biserica veche prima data ,admiram iconostasul din lemn cu cruci copte pe el ,printr-un gemulet patrat putem vedea in altar o icoana a Mintuitorului,ca si altarul acoperit cu catifea bordo ,ca peste tot in Egypt,aflat pe locul in care a stat Iisus copil si a binecuvintat locul,casa in care au locuit atuncea pentru a fi biserica in centrul Egyptului,admiram si ne inchinam la o icoana mai deosebita a MAICII DOMNULUI ce are un vesmint albastru cu stelute pe el.Tot aci se afla 4 vase foarte vechi din piatra folosite pentru botezuri..Iesim apoi si intram alaturi la manastirea noua ,urcind mai multe trepte..la usa foarte multi papuci ,incit la iesire era sa nu-l gasesc pe al doilea.!!Iconostasul este de data asta exact ca pe la noi cu usa de altar cu doua canate cu ingerii pe ea…cu icoane pe iconostas pe 3 rinduri.Imediat in stinga intrarii se afla o lacra cu moastele unui sfint local ,foarte frumoasa si cu icoane deasupra moastelor cu Maica Domnului.Sint moastele Sfintului MIHAIL PATRIK ,CE a fost orb,,situate intr-o ladita de lemn circulara cu cruce sculptata pe ea..Avem aci in fata noastra vizavi de intrare ,spre dreapta altarului o icoana a MAICII DOMNULUI pictata de Sfintul Evanghelist LUCA [zic ei ca e copie!..sa credem..oare?],deosebita..in culori pastelate,incadrata de o rama lata cu cruci incrustate ce inchid sticla ca la un dulap.Aci ne inchinam si ne rugam Maicii Domnului fiecare dupa puterile noastre la aceasta importanta icoana[chiar daca toate icoanele sint importante!]..vad multa lume scriind pomelnice..desi ni s-a spus ca in Egypt ei nu fac pomeniri ,dar le tin asa..pe altar..ei.!!....pai cum sa le citeasca in limba pe care nu o cunosc! ..caci nu s-a ingrijit preotul nostru sa ne scrie pomelnicele in limba copta ghidul pe probleme religioase,caci este un aspect religios major care nu trebuia trecut cu vederea![in Ucraina am avut asa ceva].Dovada ca nu au avut dreptate preotul roman ,este ca atunci cind eu am mers la dispecerat la acel calugar sa cer aghiasma ,care mi-a fost data ,am dat un pomelnic in limba romana ,dar calugarul m-a intrebat pt ce este pomelnicul ..eu l-am dat pentru acatist la MAICA DOMNULUI…iar el stia germana si engleza..eu franceza…dar din mila Domnului o femeie era cu sotul ei acolo stind pe un scaun ,germani ,iar doamna stia franceza..asa ca ne-am inteles ..dar daca nu se fac pomeniri la ei ,ei fiind tot ortodocsi ca noi ..atunci de ce voia sa stie calugarul ? pentru ce am dat pomelnicul!Minciuna si superficialitatea au intot deauna picioare scurte.Era vorba doar de o comoditate din partea organizatorilor nostri,caci ar fi trebuit sa nu ignore acest foarte important aspect religios al pomelnicelor ,ci trebuia trasata in OBLIGATIA GHIDULUI pe probleme religioase sa ne ajute pe care voiam ,la scrierea pomelnicelor ..caci pe plan religios el nu a avut chiar asa un mare aport explicativ decit in putine locuri ,incit m-am intrebat de ce am avut nevoie de el!Asteptatul de catre ceilalti pentru speranta intrarii si la pangar pe care nimeni nu ni l-a deschis ..oare s-au facut demersuri pentru asta?..nu stiu,mi-a permis ca eu sa intru in biserica de alaturi de pagar unde am ramas surprinsa de frumusetea picturilor de aici.Plec dupa ce reusesc sa dau pomeniri in acest loc important ..vedeti ce scrie si in binecuvintare!!..cu dorinta de a mai reveni ..sper sa imi ajute Domnul si MAICA DOMNULUI…cu pomelnice in limba copta.
Reply With Quote