Citat:
În prealabil postat de Lavrentiu
Eu nu am zis sa nu-i iertam. Ba da, sa-i iertam, dar sa fim constienti si cu trezvie si sa nu uitam ce rani avem deschise.
De fapt eu nu am de ce sa-i iert. Mie personal nu mi-au gresit, ci lui Hristos au gresit. Si cred ca inca nu si-au luat iertarea de la Hristos, altfel s-ar impartasi impreuna cu noi.
Cred ca exista o iconomie a neamurilor si in aceasta iconomie, lumea occidentala are multe pacate de ispasit. Si a noastra, dar cred ca neamul nostru le-a cam platit cu sangele martirilor. In schimb ei ne-au abandonat, asa cum au facut-o si in 1453. Acest abandon e recent, nu mai poti zice ca e o chestie de sute de ani.
|
Este adevarat ca se poate spune ca occidentul a abandonat estul Europei in mainile comunistilor, insa ce inseamna 'occidentul'? In seamna clasa politica de atunci. Nu inseamna oamenii obisnuiti, mai ales nu cei de azi, si mai ales nu inseamna ceilalti crestini, de care vorbim aici. Se stie ca in mare parte ei au fost impotriva comunismulmui si se spune ca papa a avut si el un rol in caderea comunismului.
Si, daca e pe asa, in Romania nu au existat numai martiri pentru credinta, ci si conformisti, colaboratori si tradatori de credinta. Si ierarhii si ceilalti membri ai Bisericii au facut compromisuri cu puterea comunista ca sa supravietuiasca sau chiar ca sa duca un trai mai bun. Faptul ca nu au facut cu adevarat pocainta apasa pe constiinta colectiva, ca sa zic asa, si face oamenii sa caute tapi ispasitori in afara.