Subiect: NEVOIA DE DIALOG
View Single Post
Vechi 15.03.2007, 23:36:11
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Negroponte
Sunt de acord cu un dialog al iubirii in adevar.Noi ortodocsii nu cautam adevarul de credinta;el nu este un obiect de cercetare:pur si simplu se ofera.Si se ofera deoarece exista.Si exista deoarece s-a transmis prin predanie si se pastreaza.Asadar,pentru ortodocasi dialogul adevarului in iubire(sau al iubirii in adevar)inseamna asta:discut cu unul de alta parere,din dragoste fata de el,ca sa-i demonstrez unde greseste in cele privitoare la adevar si cum sa fie povatuit la el.Desigur,"dialogul"nu inseamna conferinta sau predica.Va vorbi si partea cealalta.Va face obiectii,contestatii,nu va fi de acord.Dar scopul ortodoxului va fi totdeauna acelasi si neschimbat:depunerea fara compromisuri si cedari a marturiei sale despre adevar si staruinta nesovaitoare in el.Daca exista intelegere in adevar,bine;daca adevarul nu este primit,pleaca cu parere de rau,murmurand"mai bun este un razboi vrednic de lauda decat o pace care desparte de Dumnezeu".Doamne ajuta!
Ai un fel foarte candid si cald de a prezenta un dialog al iubirii. In practica insa, desi sunt de acord cu tine ca ar trebui sa comunicam intr-un fel cu catolicii si poate si cu altii nu cred ca am reusi vreodata sa spunem sau chiar sa sugeram unde greseste catolicismul, acest lucru pentru ei fiind inacceptabil. Este adevarat ca ei sincer ne trateaza ca frati ai lor insa cu indulgenta aici este cuvintul cheie. Iar daca ne pun la dispozitie spatii din bisericile lor pentru slujbe ortodoxe o fac mai ales pentru o chirie, bani, si aceste lucruri le fac uitindu-se de sus la noi desi dau impresia de smerenie.
Noi am putea avea conferinte interconfesionale cu ei, desi nu inteleg care ar fi motivul deoarece ei cunosc foarte bine dogmele bisericii noastre nu este nevoie de alt spectaol de prezentare, pentru ce ?, sa ne aratam muschii duhovnicesti crezind ca prin puterea cuvintului nostru ii vom converti? Daca nu care este motivul dialogului? sa invatam de la ei, ce anume?
Obiectiile si contestatiile au avut deja loc de nenumarate ori in cadrul intilnirilor deci care ar fi motivul pentru alte intilniri? si dupa cum vezi nici nu se intilnesc prea des...
Ce cred ca am avea nevoie este de minuni ca pe vremea Apostolilor, cind lumea asista la nenumarate vindecari si invieri din morti si cu miile se converteau, lasau trecutul cu zeii si idolii in care credeau si deveneau imediat crestini, si cred, si sper ca vor incepe in curind sa apara alte minuni din Est pentru a pune Vestul pe ginduri altfel este aproape imposibil sa schimbi lumea. Fara minuni, cred ca si lor,Apostolilor, tare le-ar fi fost greu sa converteasca lumea.
Reply With Quote