În prealabil postat de Jane Says
Eu cred ca nu ni se cade noua, astora din afara, sa judecam viata monahilor din zilele noastre. Dumnezeu este capabil sa intoarca si aparentul rau spre bine, iar tehnologia patrunsa in manastiri poate fi un bun mijloc ca anumite idei, conceptii si cunostinte care tin de trairea ortodoxa sa ajunga si in acele locuri in care altfel, pe cai "naturale", nu ar fi ajuns niciodata.
Nu stim noi cati ochi si cate inimi se deschid pentru ca au accesul acesta online la unii monahi, pot da exemplele doar a maicii Siluana si al parintelui Savatie Bastovoi (al carui blog nu il urmaresc dar din cate stiu raspunde la mailuri cand poate), si al altor parinti ortodocsi si arhimandriti chiar din USA, care se folosesc de internet pentru a scrie si pentru a comunica, repet, cu oameni care altfel nu ar fi aflat niciodata de Dumnezeu, de ortodoxie, nu ar fi citit nimic din aceasta filosofie, nu ar fi vazut icoane ortodoxe, biserici, nu li s-ar fi explicat pe intelesul lor aceste lucruri. Lumea de peste tot, in ciuda pacatoseniei generale -- sau mai curand, tocmai din cauza ei, e infometata de simplitate si curatenie si cine stie cand, si cum, randurile scrise de un monah, exemplul vietii sale, o fotografie JPG, ceva, o sa dea roada in sufletul cuiva. Numai Dumnezeu stie.
Deci chiar daca nu mai exista acea izolare si pustnicie care exista pana nu demult, poate exista alt fel de lucrare si de-asta zic, sa nu ne repezim sa judecam vietile si tehnologiile din manastiri pentru ca nu le stim roadele, alea doar Dumnezeu si parintii duhovnici ai celor pe care-i criticam le stiu, si asa e bine sa ramana.
_Lareine.
|