Elena draga, postul a inceput inainte de arealegii legii si anume in paradis. Adam a primit intaia oara porunca de a posti:"Nu mancati din pomul cunostintei binelui si a raului"(Fac.2, 17)Cuvantul "Nu mancati" este o legea postului si infranarii. Daca Eva ar fi postit si n-ar fi mancat din pom, n-ar fi avut nevoie de postul de acum, ca "n-au trebuinta cei sanatosi de doctori, ci cei bolnavi"(Matei9,12) Ne-am imbolnavit prin pacat, sa ne vindecam prin pocainta! Iar pocinta fara post e neputincioasa. Indreaptate dar inaintea lui Dumnezeu prin post. Mai mult; chipul in care au trait oamenii in rai este o imagine a postului, nu numai pentru ca, ducand o viata ingereasca, ajunsesera prin cumpatare, la asemanarea cu ingerii, ci si pentru ca nu erau cunoscute locuitorilor paradisului toate cele nascocite mai tarziu de om:nici bautul vinului, nici taiatul animalelor, nici toate cate tulbura mintea omeneasca.
N-am postit si am fost alungati din rai! Nu imita neascultarea Evei! Nu lua din nou sfatuitor pe sarpe,care ne sfatuieste sa mancam, ca sa ne crutam trupul! Nu-mi spune mie scuzele<<<<<1 <spune-le lui Dumnezeu, Care stie totul!
Dar sa ne intoarcem la istoria postului: in rai nu era vin, nu se taiau vite si nici carne nu se manca. Dupa potop a aparut vinul. Dupa potop s-a spus:Mancati de toate ca pe iarba verde"(ac.9,3). Cand nu a mai fost nadejde de desavarsire i s-a ingaduit omului sa manance dín toate aceste lucruri. Inainte de potop, nu se cunostea vinul; dovada Noe, care nu stia vinul. Nu se ivise inca vinul in viat oamenilor si nici nu ajunsese obicei baútul vinului. "Noe, spune Scriptura, a sadit vie, a baut rodul ei si s-a imbatat." (Fac.9, 9-21).
|