[SIZE=3] [/SIZE]
[SIZE=3] [/SIZE]
Oras situat pe malul fluviului NIL,cu denumirea veche Quaset, Theba,azi Luxor,este un centru comercial situat pe ruta ce il leaga de centrul Africii;ocupa o pozitie aproape de munti in care se aflau minele de aur in desertul vestic.Este delimitat la sud de Nubi,cu bogatii de aur si pietre pretioase,iar la nord sint paminturi fertile,in timp ce in delta se afla culturi de papyrus.Partea estica este ocupata de locuitori ,temple ,palate si paminturi cultivate ,ce se intind pe mai mult de 10 km marginite de un sir muntos,iar partea stinga este ocupata de temple funerare,morminte,ce se intind pe 3 km ,ce reprezinta lumea mortilor.Datorita pozitiei geografice ,fortei politice si militare a printilor locali ,devine un centru comercial si politic important.Quaset devine capitala Egyptului unificat in secolul11 si resedinta faraonilor din dinastia a 18-a.Apoi s-au construit monumente gigante,grandioase devenind un centru politic si religios,in aceste temple fiind adorat zeul Amon-Re
Plecam dupa luarea mesei de-a lungul fluviului NIL spre
ca sa vedem mormintele aflate pe malul vestic al fluviului, pe malul estic fiind locurile viilor si pe malul vestic locul mortilor.Spre aceasta vale ne apare pe un deal o casa ,ceva intermediar intre un conac mare sI un castel mic ,o locuinta a arheologuluiCHARTER, care a avut un rol important in descoperirea mormintelor ,indeosebi al mormintului lui Tutankhamun.Apar in fundalul spre care ne indreptam munti stincosi ,golasi .Oprim intr-o parcare foarte mare care inchipuiti-va!!...era plina cu autocare!!..oare cite din astea mai merg si pe la manastiri??!Aci este interzis filmatul si pozatul ,incit la trecerea filierei am fost somata sa las la poarta aparatul video desi i-am aratat ca nu am camera in el!Sus pe munte vad camera video expusa!!...oare de ce se tem ..sa nu li se fure mortii? Sau mai spera ca mai sint morminte negasite ce contin comori?!eu cred ca pina acuma s-or fi descoperit toate.Afara era foarte cald incit fara palarii sau esarfe pe cap si fara sticla cu apa de baut nu este recomandat a pleca.Ne preia un trenulet ,ca sa nu mergem pe jos ca era un pic mai departe zona de intrare propriuzisa in site..acolo unde ni s-au retinut aparatele foto si video.Sintem asaltati de arabi ,care sint persoane foarte insistente in a-si vinde marfa….incit am cumparat si eu in trenulet doua pliante cu valea regilor ,mai ales ca nu se dadea voie la facut poze.Acolo avem mai multe variante dupa ascultarea ghidului copt care ne-a explicat ceva in legatura cu mormintul lui Ramses al doilea…nu mai retin ..din pacate aceste amanunte,anume:vizitarea pe baza biletului de la intrare a doua morminte ,ni s-a recomandat mormintul faraonului RAMSES al 4-lea ,ca fiind mai frumos si inca unul. Se coboara niste trepte si se ajunge intr-un coridor cu panta usor descendenta, tapetat cu imagini ale faraonului ,zei ,ofrande … si la capat se a fla o sala cu un sarcofag din piatra..atit de mare incit el nu putea fi scos pe usa afara de acolo!Ceea ce este impresionant totusi este faptul ca aceste picturi ,facute cu mii de ani in urma mai dainuie si azi ,acele culori naturale ca si pictura ca atare .Dar am observat unele inchise circuitului in care prin usa cu zabrele se vede ca peretii coridorului de coborire nu prea mai au nimica pe ele.Mormintul lui Tuthankamun avea o taxa suplimentara de 100 lire ,iar altele aveau taxe suplimentare de 60 lire.Nu se merita sa vad mormintul lui Tuthankamun decit daca as vrut sa-I vad mumia!...caci tezaurul l-am vazut la muzeu…dar oare mai era mumia lui aia?!Mormintele sint expuse pe strazi .. cu nume si numere expuse pe tabloul cu poze la cele mai multe morminte aflate acolo ,mai ales la cele de la intrare.Pe caldura aceea am mers un pic pe drumeag si am vazut mai multe ramificatii..arabi pe acolo cu pliante de vinzare,insistenti nevoie mare….incit ne-a fost teama sa mai inaintam in site mai sus fiind pustiu de vizitatori ,toti buluciti la mormintele de la intrare.Am mers intr-o terasa acoperita aflata in zona de intrare unde unii stateam ,altii ieseau ,altii intrau..un flux continuu pe acolo … nu gluma ;am vazut si un grup de romani care tocmai au plecat spre vizitare.Discordanta intre afluxul de la muzeul de egiptologie ,valea regilor si afluxul de la templul Karnac .. si pustia de la manastiri m-au pus pe ginduri ,in legatura cu europenii nostrii care cred ca in majoritatea lor sufera de.. ateism!
De la Valea regilor plecam sa vedem un templu al unei zeite ,dar ne oprim inainte in zona la o fabrica ce poarta numele zeitei,anume
FABRICA DE ALABASTRU HATSEPSOUT
Fabrica are multe picturi pe pereti cu faraoni ,egipteni ,zei .Un arab tinar tragea din narghilea si facea un fum..nu gluma ,pe o terasa .Afara exista o camera deschisa unde lucreaza 3 muncitori ;ei prelucreaza piatra dura adusa din munti care se chiama alabastru,care are 3 culori,anume galben ,verde si albastru.Intram in magazinul fabrici ,unde de jurimprejurul vastei camere se afla polite cu multe rinduri unde admiram exponatele :vaze din alabastru si onix sau bazalt ,lucrate manual dar si cu masina ,pahare ,boluri de culori naturale de alabastru ,struguri din alabastru ,citeva cetati ,piramide ,telefon si masuta cu un picior gros ,din alabastru.Vazele lucrate manual daca se expun la lumina unui bec sint transparente si lumina le pune in valoare coloritul neomogen.Sint foarte scumpe ,in euro si se pot folosi la noi ca veioze.Sint si obiecte fosforescente ,dar si din material negru ,poate bazalt cu statuete cu faraoni,zei sacali,scarabeu…s.a….Mi-a placut coloritul multicolor de onix mai ales.Desi am fost tentata sa-mi cumpar un serviciu de pahare ..am renuntat pentru ca este foarte greu si la vama conteaza greutatea…la mine si asa a depasit cu 2,7 kg,dar nimeni nu m-a pus la taxa suplimentara….ce noroc!Dar si vazele si bolurile din bazalt ,negre cu modele albe erau deosebite…si tot asa de grele .Preturile fiind foare mari la fabrica mi-am luat o vaza din onix si un pahar din alabastru la Hurgada ,unde erau mai ieftine!..cum de erau la fabrica mai scumpe nu stiu.!Ni s-a atras atentia ca mai fac obiecte din ipsos si le coloreaza,dar piatra adevarata este foarte tare.Oricum daca cunoastem acuma cum este coloritul natural ,asta nu poate fi imitat si nici greutatea obiectului.A fost frumos si foarte interesanta vizitarea acestei fabrici ;eu am ramas cu amintiri plcate desi nu am cumparat nimica de aici ,oul din alabastru l-am cumparat sus pe munte la Sinai.Cum calatorului ii sta bine cu drumul am plecat mai departe la
TEMPLUL ZEITEI HATSEPSHUT
Primim explicatii foarte amanuntite ,ca intotdeauna, de la ghida noastra pe probleme istorice in legatura cu aceasta zeita care de fapt am inteles ca a ajuns sa domneasca prin sechestrarea urmasului la tron,dar pentru a fi primita ea a zis ca este descendenta din zeul AMUN-RA…si oamenii au acceptat-o pentru aceasta minciuna !...se intimpla si in zilele noastre.!! oarecari asemenari.Templul este foarte bine conservat ,incadrat de munti stincosi verticali ,si el se afla la Deir el Bahri .Imprejur se mai vad morminte in care locuiesc oameni saraci.iar alaturi de templu se afla un bazar cu de toate..camile din plus care cinta..esarfe,posete,cani cu faraoni cu nefertiti,mese unde se poate sta si servi cafea,suc ,ceai ,in acea atmosfera cu iz de mare vechime ..dar la umbra.
Templul este foarte bine conservat,ajungem la el cu masinute mici si acoperite,fiind la o oarecare distanta de stationarea autobuzelor.;se urca cam multe trepte pina la o terasa cu multe coloane si la fiecare stilp se afla cite o statuie .Intram intr-o curte marginita de ziduri ,care are in fatza noastra o usa intre doua coloane pe unde se intra in altarul templului.Intrarea este interzisa ,dar cu aparatul de filmat am vazut pe pereti ,usa a doua fiind deschisa,picturi pe perete deasupra unei mese de piatra.Un arab ne-a chemat sa ne arate doua cruci ,una copta si una obisnuita ca pe la noi ,incrustate pe perete…adica voia sa zica el ca acolo au fost si crestini refugiati. Templul are 3 nivele ,dar nu am urcat la al doilea nivel,ferestrele erau una linga alta.Lumi trecute..lumi apuse…Am intilnit intre politistii care pazeau templul un rus ,care mi-a spus ca el este din Rusia ,cind a aflat ca sintem romani .Plecam de la acest templu pe la bazarul mare unde arabii ne asaltau sa cumparam de la ei diversele produse expuse…apoi trecem printr-o zona cu iarba si copaci pina nu foarte departe unde ne oprim sa admiram doi colosi din piatra ce stau pe scaun ,cu picioarele pe un mic piedestal;fetele lor sint afectate de trecerea timpului,,,iar corpul este din blocuri de piatra patrate asamblate perfect …dar eroziunile vremii le-au afectat totusi.Sint COLOSII LUI MEMNON,CARE AU REZISTAT PESTE TIMPURI.