Citat:
În prealabil postat de Grigorie
Noi astazi ne ferim sa rostim cuvinte care pot fi considerate jignitoare. In vechime, cand era vorba de adevarul Bisericii, nu se folosea diplomatia.
Asa ajungem la un alt subiect delicat, ca si cel al limitelor vazute ale Bisericii (nu stiu, Astrud, ce n-ai inteles), anume validitatea tainelor heterodocsilor. Daca zicem eretici, atunci lucrurile sunt clare: tainele ereticilor nu sunt valide. Dar catolicii, anglicanii, etc, ei in ce categorie intra? Daca suntem rigurosi, atunci intra la eretici. Daca suntem ingaduitori, situatia devine mai complicata.
E un subiect delicat. Personal nu ma incumet sa zic mai mult. Numai cine are marturia Duhului poate sa fie transant intr-o astefel de problema. Adica "varfurile", sfintii.
|
Cred ca era de preferat ca formularea ta "limitelor vazute ale Bisericii" sa fie de fapt "limitelor Bisericii vazute".
Azi daca cineva se ridica sa vorbeasca ca in vremile de care amintesti cred ca stii si tu ca va fi considerat eretic si poate chiar caterisit.
Si problema harului este una importanta de discutat. Harul o data primit este foarte putin probabil sa poata fi luat de la un preot inapoi. Nu e vorba insa despre asta acum.
O prezentare mai directa a Bisericii e cea facuta de marea parte a monahilor atoniti in o scrisoare aparuta in decembrie, anul trecut (scrisoarea o puteti gasi pe internet dupa cuvintele citate):
"Am îngăduit Bisericii luptătoare de pe pământ să se despartă de Biserica biruitoare a Sfinților din ceruri și să se unească cu bisericile și adunările viclenilor eretici. Am defăimat toți sfinții mucenici și mărturisitori ce au luptat până la sânge împotriva ereziilor, căci arătăm lupta, mucenicia și mărturisirea lor ca fiind nefolositoare și fără nici un rost. Oare fericiții Părinți ai Sfântului Munte ce au mucenicit sub [Patriarhul Ioan] Vekkos pentru că nu au vrut să-l primească și să-l pomenească pe Papă la Liturghie nu plâng, văzându-ne că nu numai respingem pilda lor prin tăcerea noastră, ci facem chiar dimpotrivă? Pentru ce, dar, au mucenicit toți mucenicii de până acum, pentru ce au stat neclintiți mărturisitorii în credința lor?"
Concluzionez ca noi putem sa ne zicem ortodocsi sau catolici insa daca ne indepartam de Biserica din ceruri... tot eretici suntem. Imi pun de mult timp o intrebare. Care e mai mare pacatul, sa crezi ca esti in aceeasi Biserica cu Hristos doar pentru ca esti botezat iar in rest viata ta sa fie cu un interes redus pentru cele duhovnicesti, ramanand in amorteala pana la moarte, sau sa crezi ca biserica de pe pamant e departe de cea din ceruri, a sfintilor (cea in care exista mantuire).
Recunosc ca prefer adevarul decat diplomatia. Multi dintre sfintii ce au mucenicit ar fi putut fi diplomati, ar fi putut sa traiasca in continuare si sa aiba un sfarsit linistit insa ei au ales sa fie cu Hristos.