Citat:
În prealabil postat de iosif
Prietene drag,
Inteleg ce spui si inteleg ca unele situatii sunt asa cum le descrii tu, insa nu e cazul sa faci generalizari. Asta e starea unei natiuni, nu a unui grup izoltat pe care tu il identifici ca fiind constituit din studentii de la teologie. Ti se pare ca traiesti intr-o tara suficient de civilizata?
Cat priveste pacatul stramosesc si stiinta, stiinta nu iti va confirma niciodata existenta pacatului stramosesc. Pentru stiinta, omul se afla intr-o deplina evolutie plecand de la zero. Pentru crestinism, omul s-a aflat in plina cadere indata dupa pacatul stramosesc, evolutia omului este indispensabil legata de Hristos. Stiinta il exclude pe Dumnezeu si deci perspectiva duhovniceasca.
Nu cred ca e cazul sa amestecam lucrurile, pentru ca stiinta si religia nu vor ajunge niciodata la un numitor comun privind starea umanitatii intrucat lucreaza fiecare cu instrumente si metode diferite. Crestinismul are deja raspunsurile, stiinta bajbaie si nu reuseste sa-l duca pe om la implinirea adevarata, criteriul adevarului.
Pr. Arsenia este o autoritate in domeniul teologiei si acest site este unul teologic ortodox. Insa Pr. Arsenie avea si studii de medicina si mai mult decat acestea o cunoastere care depasesea cunoasterea pur umana. Asta ii confera autoritatea ca atare.
Insa nu vreau sa deviem de la subiectul acestei dezbateri.
|
1. Oare nu cei care sunt pe la scoli teologice, viitori preoti ar trebui sa fie cai care dau exemplu de buna conduita? Te asigur ca acest caz nu e izolat, nici singulat, dar nici nu generalizez...
2.Universul ma-nconjoara/si nu pot gandi macar/ca poate exista ceasul/ fara un ceasornicar/(Voltaire - nu sunt sigur...) Plus ca in cartea de "Dogmatica" de seminar (eu am facut liceu teoretic, dar am mai citit si altceva) se vorbeste de o cunoastere rationala a lui Dumnezeu. Asta nu are legatura cu stiinta? de unde ideea ca stiinta il exclude pe Dumnezeu? Cred ca te referi strict la "teoria evolutionista a aparitiei omului pe pamant", teorie considerata de multi oameni de stiinta depasita.
3.Asta cu "crestinismul are deja raspunsurile" nu tine prietene. Nu in mileniul 3. Da, prin prisma credintei sunt de acord cu tine, dar trebuie argumentate, iar stiinta ofera infinite posibilitati de a dovedi existenta lui Dumnezeu (si Theos e infinit, nu?)
4. Daca este site ortodox (si eu sunt ortodox)nu putem discuta de stiinta? Pentru o durere de cap preotul recomanda rugaciune si sa mergi la medic. (medic - stiinta). Stii, nu vreau sa par rau, dar exista secte care se rezuma exclusiv la credinta.
5. Stiinta nu este echivalentul teoriei evolutioniste.
6. Am saltat mingea la fileu "Parintii mananca agurida, iar copiilor li se strepezesc dintii". De aici extragi si aspectul teologic (continuitatea pedepsei divine, implicit urmarile pacatului stramosesc) si pe cel stiintific (continuitatea e pe linie genetica - nu ma refer la suflet -). Si nu e nimic impotriva religiei in toata treaba asta...
7. Spuneai sa nu deviez de la subiectul dezbaterii. Mi-a scapat ... care e acela?