eu cred ca Eminescu este un poet exceptional. Cum spunea Dan Puric - cum sa treci peste Eminescu cand la Eminescu abia daca ajungi? a fost un om care a spus lucrurilor pe nume, a avut dragoste pentru neamul acesta, a spus ca Biserica este MAMA NEAMULUI ROMANESC. a fost prigonit de cei din vremea lui, chiar si de catre cei apropiati (vezi Titu Maiorescu). unii spun ca a fost chiar omorat. asta nu o stiu, e posibil, dar nu ma pronunt... insa trebuie sa ne dam seama ca daca il trecem in randul Sfintilor pe poetul nostru national, insasi poezia lui va fi primul reper. Si daca ne aplecam asupra poeziei vom vedea ca exista unele poezii frumoase, chiar cu continut crestin, insa majoritatea sunt poezii care exprima stari de melancolie, deznadejde, unele chiar de inaltare a sinelui (vezi conditia omului de geniu). nu vreau sa ii judec poeziile, caci imi plac, insa nu toate pot fi un reper de SFINTENIE.
in acelasi timp, cine stie ce avea Eminescu in sufletul lui atunci cand a trecut la Domnul?...
|