Dar nu margini folosul postului numai la indepartarea de mancare. Adevaratul post sta in indepartarea de pacate. " Dezleaga orice legatura a nedreptatii" (Isaia 58,6)
treci cu vederea insulta ce ti-a pricinuit-o aproapele. Iarta-i pacatele! "Nu postiti in judecati si in certuri"(Isaia 58,4) Nu mancati carne, dar mananci pe fratele tau! Te abtii de la vin, dar nu-ti stapanesti ocarile! Postesti toata ziua, dar nu iti stapanesti ocarile; iti cheltuiesti ziua in judecati! "Vai de cei ce se imbata, dar nu de vin!" (Isaia 28.1)
Mania este o betie a sufletului; il face pe om fara judecta.
Tristetea este si ea o betie, ca tulbura mintea.
Frica este o alta betie. "Mantuie sufletul meu de frica vrajmasului" (Ps.83.2)
Pe scurt, fiecare din starile sufletesti, care tulbura mintea este o betie. Gandeste-te la omul manios cat este de beat de patima!
Betia nu este usa spre post, nici desfranarea usa spre castitate; nu se poate intra la virtute prin viciu. Betia duce la desfrau. La post duce cumpatarea.
Nu te dedai la betie inainte de aceste cinci zile de post, ca si cand ai vrea sa-ti scoti paguba pentru zilele cate vei posti si ca si cum ai vrea sa inseli pe Leguitor.
Te ostenesti zadarnic, daca-ti chinui trupul si nu-ti tamaduiesti viciul.
Camara in care depozitezi vinul e nesigura; torni intr-un vas gaurit. Vinul curge, iar la fund ramane pacatul.
Stii oare cine este Cel pe Care ai sa-L primesti cand te impartasesti? Este Cel Care ne-a fagaduit "Eu si Tatal Meu vom veni la el si la el vom locui" (Ioan 14,23) Pentru ce I-o iei inaint cu betia si inchizi intrarea Stapanului? Betia alunga harurile duhovnicesti.
Postul ete podoaba orasului, stabilitatea pietei, pacea caselor, salvarea averilor.
|