Citat:
În prealabil postat de solentina
te felicit ,ca ai explicat si sper ca s-a inteles ce inseamna acatist si ce inseamna pomelnic.pentru ca si acum dupa atitia ani sunt inca persoane chiar cele ce frecventeaza biserica ce confunda acatistul de pomelnic.
|
Solentina draga, si eu am auzit chiar f recent o tanara la Sfantul Maslu intreband in jurul ei printre credinciosi unde sa puna acatistul. Acum eu nu cred ca lipsa de cultura generala in ceea ce priveste vocabularul acesta duhovnicesc este o asa mare greseala. Evident ca este bine sa cunoastem si sa ne interesam si sa aflam sensul exact al cuvintelor pe care le folosim si mai ales care sunt practicile corecte ale cultului nostru ortodox. Insa cred ca ptr acea fata era mai important faptul ca dorea sa participe la aceasta sfanta slujba si sa pomeneasca pe cei trecuti de ea pe acea bucata de hartie si nu faptul ca a zis acatist sau pomelnic.
imi amintesc ca acum ceva vreme nici eu nu stiam exact care este diferenta intre cele doua, si nici macar faptul ca nu am voie ca femeie sa trec prin fata usilor sfantului altar si multe altele.
din fericire nu m-am lovit de "critici" prea dure ale credinciosilor ci am avut bucuria sa fiu sfatuita de unii si altii ce si cum trebuie sa fac si mi-am luat bunul obicei sa intreb atunci cand nu stiu exact cum sa procedez, sa observ si mai ales sa caut sa citesc cele randuite de biserica in acest sens.
Un sfat pentru cei care sunt in situatia in care am fost si eu mai demult. Cautati sau intrebati la pangarele bisericilor sau la librariile de specialitate (religioase) carticelele cu sfaturi despre ce trebuie si ce nu trebuie sa facem in Sfanta Biserica. Eu am gasit o carticica intitulata chiar asa "Ce trebuie si ce nu trebuie sa facem in Sfanta Biserica" din care am aflat multe lucruri folositoare.