În prealabil postat de apex-criss
citez dintr-o carte....
"Sf.Parinti Crestini vobesc si de analogiile metafizice si chiar stiintifice, ca "Omul Spiritual"(Minte- Nous, Logos- ratiune, Pneuma- simtire).
Sf. Maxim vorbeste de Omul : " Nous, Psihi,Soma".
Psihologii mai vorbesc de "Constiinta , Memorie,Reproducere" (iar psihanalistii, de inconstient, subconstient, constient,sau de suprasinele, sinele , egoul) si stiinta vorbeste de "sistem nervos, circulator, masa fizica".
Se mai insista pe o Antropologie Mistica strict Crestina ca: "Supraforma- Divinul - Continut - Sufletul si Corpul si Forma - Persoana Individuala"; si la randul ei Persoana Individuala ar avea Intrepatrunderea acestora:
"Entitatea , Supraconstiinta, Memoria - Fiintialul si Eul Personal - Constiinta ", care se traduc Psiho-fiziologic in :"mental - sistem nervos, simtire biologic, ego- organe fizice functionale".
Strict Crestin biblic , Omul este "Duh, Suflet, Corp " , dar DUHUL este Pecetluit si Intrepatruns cu Sufletul, prin care trece si la o intrepatrundere cu Trupul.
Atentie la Limbajul biblic, in care Duhul nu este Insusi Sf. Duh ci Chipul Divin in general, care este Logos si Sf. Duh si Tatal , ca Taina Treimei Dumnezeiesti.
In Vechiul Testament se vorbeste mult de "Duhul Prorociei ca Duhul Cuvantului Domnului Savaot", ce inseamna ca la cei vechi , nu era descoperita inca Intruparea Cuvantului , desi se vorbea de Venirea lui Mesia Divinul Intrupat.
Asa tot ce este Divin in Vechiul Testament se numeste Duh , dar in Noul Testament, se distinge Duhul Sfant de Logosul - Fiul Lui Dzeu, dar fara despartire sau amestecare.
Si la Sf. Parinti Filocalici, tot in acest sens trebuie inteles "Duhul din Om", ca "Deodata Logos-Fiul si Duhul Sfant" care sunt nedespartiti si in permanenta Conlucrare prin Harul -Comunul Infaptuitor."
Ecce Homo - Mitropolit Ghelasie Ghe.
______
Parerea mea personala .....
cand incepe Eu se termina Dzeu ....
mai concret nu exista decat o singura conexiune (desigur prin poarta Domnului Iisus)
sau ce te faci cand sinele se umple de Divin .....cand ajungi sa fii desavarsit
(cu smerenie vorbesc si constientizez ce spun ...)
cand Dzeu te va intreba cine esti dupa ce ai batut la poarta Lui ....
daca vei spune "Eu sunt Doamne" ...EL iti va raspunde "nu te recunosc"
Dar daca atunci cand te intreaba "cine esti ?"
Si ii raspunzi "TU esti Doamne" - atunci te va recunoaste ....
Desigur iti trebuie mult curaj .....si credinta cand spui asta ....
Ar fi vorba de "chenoza"- dar cred ca este mai bine sa studiati site-ul....
Ii las pe psihologi sa judece ....eu o sa intreb un popa daca este corect ce am scris mai sus ....
este doar o parere personala si este perfectibila nu este perfecta ....m-ar interesa comentarii curajoase si bine argumentate ....
Ptr. cei care tot insista pe smerenie - tin sa spun ca incerc sa fiu cat pot de mult ....si nu are rost sa tinem prelegeri despre asta ....pe forum scrii ca sa iti comunici parerea ....
Comunicarea perfecta este f greu de realizat ......dar sa incercam sa legam cateva vorbe ....
|