View Single Post
Vechi 06.02.2010, 10:02:59
Jane Says Jane Says is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.02.2010
Locație: KooKooLand
Religia: Ortodox
Implicit

Daca lucrurile ar fi atat de negre, explicati-mi de ce:

- se construiesc biserici pe langa spitalele mari de psihiatrie (nu pe langa toate, insa s-au facut in ultimii ani) si se slujeste Liturghia in ele in mod constant, pentru personal si pacienti.
- in clinicile si spitalele de psihiatrie exista randuita o zi cand vine preotul si se intalneste cu acei pacienti care au nevoie de indrumarea si mangaierea lui
- sefa mea (medic psihiatru ortodox nepracticant) i-a recomandat unei paciente depresive, nu prea duse la biserica, sa discute cu parintele respectiv despre o boacana facuta in tinerete, care acum era retraita sub forma unor grele idei de vinovatie; dau exemplul asta concret desi sunt mult mai multe
- dialogurile dintre medicul psihiatru si pacientul deprimat cu ideatie suicidara se desfasoara uneori si pe terenul asta al credintei: Dumnezeu ne-a lasat aici cu un scop, Dumnezeu te-a lasat sa traiesti dupa tentativa esuata de suicid ca sa faci ceva in continuare cu viata ta, e o a doua sansa etc

Aruncati cu noroi in ceea ce nu cunoasteti. Multi psihiatri, de orice varsta, chiar daca ei insisi nu sunt practicanti sau credinciosi asa ferventi ca unii de pe forum, recunosc rolul bisericilor si apartenenta la o comunitate religioasa in recuperarea pacientilor. Nu suntem atat de incuiati la cap si de atei militanti pe cat credeti. E adevarat ca nu se apuca nimeni de convertiri si de batut obrazul, vezi pacientule ca duci o viata imorala, pentru ca nu avem dreptul sa judecam, nu suntem pusi acolo pe post de morality police, dar atunci cand consideram ca discutia cu un preot l-ar ajuta sa isi depaseasca unele temeri si vinovatii, ii recomandam lucrul acesta tocmai pentru ca stim ca relatia dintre om si preot e mult mai intima si are cu totul alte valente decat cea dintre pacient si medic curant.

Despre psihologi nu stiu mare lucru asa ca am fost poate offtopic, dar am vrut sa arat ca dracu nu e chiar atat de negru in domeniul psi. Iar in ceea ce priveste psihoterapia, aceasta nu presupune deloc spalarea creierelor si inocularea de idei care duc la pierzare, fiti pe pace.

Last edited by Jane Says; 06.02.2010 at 10:07:02.
Reply With Quote