Subiect: Acatist
View Single Post
Vechi 07.02.2010, 14:47:13
maria32's Avatar
maria32 maria32 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Si eu imi cer iertare de la tine Jane Says daca te-am suparat cumva prin felul in care am raspuns. Mai "naravas". Aseara cand am scris am avut o stare proasta, de revolta cumva fata de multe lucruri si rau am facut ca m-am lasat dusa de val. N-am vrut sa supar.
Multumesc mult de tot pentru ca m-ai lamurit cum stau lucrurile. Deci, daca sunt sub canon si ma pocaiesc am voie sa-mi trec numele pe pomelnic.
In legatura insa cu cele scrise mai sus, as vrea sa povestesc si pentru ceilalti care vor citi discutia noastra de mai inainte, ceea ce ne-a spus astazi parintele paroh la predica de dupa slujba.
Se adresa unei doamne mai in varsta care daduse exemplu de un canon mai aspru pe care i-l daduse un calugar.
Parintele a spus ceva de genul (iertare ca nu am memorat exact cuvintele parintelui, redau doar ideea) "cei ce va spovediti la calugari, aveti in vedere ca acestia va vor da canon potrivit celor invatate de ei, canoane monahicesti, caci ei pe acestea le cunosc. Si acestea sunt mult mai dure si uneori nepotrivite vietuirii de mirean".
Ce am inteles eu este ca daca nu ne dorim o traire monahiceasca, daca nu consideram ca suntem atrasi catre o vietuire de calugar/maicuta, ar fi mai bine sa cautam sfaturile unui preot de la o biserica de mir, care sa ne dea canon pentru mireni, potrivit vietuirii noastre "in lume".
Nu toti avem chemare sa devenim monahi, si uneori, un canon prea greu pentru un mirean poate deveni chiar prilej de cadere, nefiind in stare sa-l priceapa, sa-l accepte cu sufletul si sa-l indeplineasca.

http://mamiprovocarea.wordpress.com
Reply With Quote