Citat:
"Tot ce întrece dreapta măsură e vătămător: atât întinderea peste măsură a postului, cât îi săturarea; atat privegherea peste măsură, cât îi somnul prea mult." Avva Moise
|
firește căci orice exagerare mașinistă, inerțială, pe motiv de argument vine de la nascocirea viceversată a dracilor sau chiar din necredința ta proprie și personală, pe care tu ca fraierul o înghiți ca să ai model de înțelepciune și vrednicie, cool... și de acolo apoi ești hrănit, de la mijloc, pe unde ești unit cu dracul în propoziția și vedenia ta ca-n goglindă.
Deci te uită în tine cine îți sunt modelele... că dacă ai alt model în afară de Iisus Hristos deja înseamnă că ai și fost păcălit... te-a flatat o vorbă meșteșugită și vicleană care s-a lipit de tine ca să te admiri cum stai așa singur și cât de fain te îndoiești în gândul tău grijuliu... cât ești de ”mare” acolo în gândul tău sau cât de „mare” ai să ajungi. Numai tu cu tine... ca să poți singur așa cum te învață la școală... deci ori furi de la vecinul de bancă ori poți singur la extemporal sau la teste doar ca să te mândrești și să iei diplomă de bou de la nenia profesorul distrat... poi nu căutați să luați premiu de la profesorii gLumii ci așteptați premiul de la Hristos dar nu cu râvnă din duhul minciunii măririi de sine și al întietății locurilor din capul mesei sau alea din față ci așteptați premiul ăla tainic pe care o să-l primim la arătare fărăndoială... doar dacă am fost cuminți... și ne-am sfințit, adică n-am venit iar la Dumnezeu cu foc străin... cu modele false de înțelepciune și vrednicie fiind plini de foc străin...
deci
”Tot ce întrece dreapta măsură e vătămător”