Citat:
teoria ca teoria dar in practica nu se poate pune oriunde muzica psaltica, va dati seama ca daca nu se facea compromisu necesar cu muzica, ramaneau bisericile fara cantari
Cine vrei domnule sa-ti cante la tara psaltica? sa fim seriosi, cred ca sunt lucruri mult mai importante de discutat decat daca Pomohaci sau Marcus canta sau nu psaltica
la urma urmei ei aduc o lauda Domnului, noi ce aducem?
|
Cunosc si eu aceasta situatie grea in care se afla cantare bisericeasca, mai ales in mediul rural, care nu se rezuma doar la regiunea Ardealului sau Banatului, ci priveste intreaga tara. Cantarea bisericeasca nu a fost si nici nu stiu daca va fi vreodata o prioritate pe agenda de lucru a BOR.
Raman insa la parerea ca daca s-ar dori cu adevarat, in numai cateva generatii, lucrurile ar sta cu totul altfel. Trebuie insa mai multa implicare din partea ierarhilor, a preotilor. Lucrurile pot fi schimbate mult in bine caci, nu cred ca ducem lipsa de persoane care si-ar dori sa invete. Ducem lipsa insa de persoane care sa predea asa cum se cuvine muzica bisericeasca in institutiile de invatamant ale Bisericii (Scoli de Cantareti, Seminarii, Facultati de Teologie).