grigorie este fofileala. nu btrebuie sa fii catolic sau ortodox pentru ca sa observi ceea ce se intampla. in plus chiar daca nu cred, nu inseamna ca nu am cercetat.
daca tu esti credincios nu inseamna ca tu stii mai mai multe despre ortodoxie, sau ai cunostiinte suficiente.
daca ortodoxia este mai veche si asta ii confera un atuu, explica-mi ce se intampla atunci cu iudaismul. sau celelalte religii care au cateva milenii inaintea crestinismului?
adevarul de credinta? il cunosti tu? pentru ca ti l-a spus cineva? si tu l-ai crezut pe cuvant? ce rost mai are biblia daca totul este de fapt atat de interpretabil?
nu ai voie sa te casatoresti cu un catolic daca esti ortodox... nu ai voie... sa... daca esti catolic, samd.
consider ca esenta din biblie care indeamna la "liniste" este demult uitata si ignorata. [/quote]
Tu privesti lucrurile din exterior. Angajeaza-te pe una din cai (ortodoxie sau romano-catolicism) si pe urma mai vorbim. Nu insist mai mult pentru ca pozitia ta nu e ceva nou pentru mine. Am stat de vorba cu destui oameni care gandesc ca tine si numitorul lor comun era superficialitatea in trairea credintei.
De la departare toti copacii sunt asemenea, numai cand intri in padure observi diferentele.
Este de apreciat ca ii privesti pe toti cu intelegere. Este punctul de vedere normal pentru orice om care nu cunoaste detalii. Cand le vei afla, vei fi pus in fata unor alegeri. Toti cei care devin interesati mai mult de apropierea de Dumnezeu trec prin asta. Nu e nicio rusine ca maine sa gandesti altfel decat astazi, dar numai daca aceasta e rodul unei cautari sincere, daca inseamna un progres in intelegere, o apropiere de adevar.
Si, nu uita, Mantuitorul Hristos si Apostolii au fost si ei "exclusivisti". "Stramta este calea care duce la rai si putini sunt cei care o afla".
Referitor la ortodoxie si catolicism, voi fi ceva mai concret ca sa te pun deja in fata acelor alegeri pe care trebuie sa le faci:
- Cum este harul: necreat sau creat?
- Cum se mantuieste omul: ontologic sau juridic?
- Exista merite? Dar satisfactie? Dar indulgente? Dar purgatoriu?
- Cum e organizata Biserica: sinodal (colegial) sau monarhic?
- Capul Bisericii este in cer sau pe pamant? Exista infailibilitatea papala?
... si multe altele, le vei descoperi singur.
Asa cum le-am prezentat mai sus par a fi doua ideologii. Dar nu e asa. Cum si ce crede cineva ii influenteaza intreaga viata. Iar cand cineva (om sau o intreaga comunitate) se indeparteaza de la adevar, atunci si Duhul lui Dumnezeu pleaca de acolo (ca doar e Duhul Adevarului) si acea adunare ramane fara roade duhovnicesti. In schimb poate avea multe realizari materiale, care impresioneaza pe cei care n-au inteles inca esenta crestinismului care este transfigurarea omului prin har.
|