View Single Post
Vechi 11.02.2010, 22:18:27
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit manastirea sfintul PAVEL TEBEUL

ZIUA A NOUA

MANASTIRILE DIN PUSTIA DE LA MAREA ROSIE

MANASTIREA SFINTUL PAVEL TEBEUL

PLECAM DE LA STATIUNEA DE LA MALUL MARII ROSII ,HURGADA,spre pustia din muntii situati in zona marii Rosii.Admiram pe parcurs pustia cu marea Rosie delimitata de desert,care in partea egipteana se intinde pe o distanta de 250km pina la canalul de Suez ….dar cu multe locuri pichetate ,ceea ce indica ca au fost cumparate terenuri aici pentru construirea de resorturi ,la marea Rosie ....deci o pustie care se va mai reduce fiind fructificata aceasta pozitie pe malul marii.Nu dupa mult timp intram in zona muntoasa ,muntii devenind tot mai apropiati de drum ,drumul se ingusteaza ,apar si serpentine ,muntii stincosi seamana cu cei de la Sinai.Ajungem la o poarta impunatoare cu doua turnuri,unde ne oprim ca sa admiram icoanele aflate pe peretii zidului ,linga poarta de la intrare ,icoana acestui mare sfint si prim pustnic despre care eu nu am stiut nimica pina a ajunge aici ,auzind prima data despre el in autocar de la parintele !Subliniez acest fapt pentru ca este manastirea care mi-a placut cel mai mult ,dupa sfintul Mina ,dar pe acelasi loc cu ea ;desi este foarte veche din secolul 5,manastirea m-a impresionat de la intrare ;o zona plata intinsa ,inconjurata de munti stincosi ,dar care au o maiestuozitate cu care ei inconjoara aceasta straveche vatra monahala,unde a trait 90 ani primul pustnic din lume,Sfintul PAVEL TEBEUL.Alaturi se afla icoana Sfintului Antonie cel mare ,si icoana intilnirii celor doi in aceasta pustie ,unde sfintul Antonie cel mare a fost trimis de Dumnezeu pentru a-l intilni pe sfintul Pavel ,spre a auzi de la el viata lui ,trairea lui in aceasta pustie ,spre a povesti si urmasilor ca sa aflam si noi viata minunata a acestui sfint,Pavel Tebeul ,care nu s-a plictisit 90 de ani ca sa traiasca numai cu Dumnezeu in aceasta pustie unde a avut ispite puternice pe care le-a biruit.Intilnirea lor a avut si scopul ca sfintul Antonie sa se ocupe de inmormintarea sfintului Pavel,caci la scurt timp sfintul Pavel Tebeul a murit ,sfintul Antonie fiind cel prin care Dumnezeu a dus mai departe in lume povestea vietii acestui mare si prim pustnic ,pe care a auzit-o chiar din gura lui.Parcurgem un drum ce este asfaltat dar se ingusteaza si urca pina la un loc unde ni se dezvaluie o panorama a unui platou intins pe care se afla multe constructii ,pe linga vechiul centru monahal istoric ce reprezinta si centrul spiritual al lavrei ce cuprinde 7 biserici si mai multe zone aflate in constructie.Ajungind sus ,autocarul ne permite sa coborim noi ,poi el coboara intr-o parcare foarte mare unde mai erau doua autocare,la umbra.In stinga se afla o mare si noua catedrala terminata pe dinafara,dar inauntru era cu schele si multi oameni la lucru.Vizavi de ea se afla o manastire cu poarta inchisa ,apoi trecem pe linga un complex de 5 cercuri mari ,ansamblu arhitectural mai aparte unde in mijloc se afla icoana sfintului Pavel Tebeul in care el se afla ca si sfintul mucenic MINA cu bratele ridicate in sus pentru rugaciune ,iar la picioarele lui se afla in loc de camilele de la sfintul Mina ,doi lei ,care l-au slujit pe sfint in aceasta pustie pe parcursul vietii lui.Spre acest complex elegant cu icoana sfintului se urca mai multe trepte ,apoi se trece intr-o cladire cu o sala de mese de unde se ajunge intr-o curte ingusta.Eu neavind urgente fiziologice am ramas sa admir peisajul dimprejur si sa filmez.Mai jos putin se afla un magazin de alimente ,sucuri ,pe care nu am avut timp sa-l studiez ,caci ma fura incintatorul peisaj al muntilor dimprejur si mai ales o cladire foarte mare ,aflata in la poalele muntilor in departare intr-un loc superb ,cu multe turnuri ,cred ca erau paraclise pe linga camere ..era cldirea unde merg episcopii la liniste..superba constructie!..si un loc foarte potrivit pentru liniste..departe de centrul isoric al vechii manastiri care este mereu vizitat.Linga catedrala in constructie pe linga alte constructii mai mici ,jos spre vale in departare vad un drum care duce la o manastire foarte frumoasa si care are multe dependinte..cred ca aceea este biserica unde pelerinii se pot caza..caci ne-a spus preotul ca aici este deschis ca o mingiiere pentru pelerini in cazul cind gasesc usa manastirii de aici de sus inchisa!Sigur ca aceasta ni s-a spus in autocar..fara identificari la fata locului…deci la modul teoretic ..iar in caz de intrebari suplimentare pentru lamuriri pe loc ..mi s-a spus ca… a spus in autocar!!!...iaca raspuns….din nou aparea dihotomia intre ceea ce se spune la modul teoretic in autocar si ..aratatul practic a ceea ce se spune .!!!Nu era cladirea de linga noi ,aceea fiind o catedrala in constructie ,dar video-ul vede si-n departare..ca norocul…Am intrat apoi in manastirea foarte veche ,inconjurata de ziduri din piatra inalte,centrul spiritual al lavrei,printr-o poarta semicirculara care avea sus un balcon cu margine din lemn si cu o trapa prin care pe vremuri se urca si cobora in manastire,pe vremea atacurilor berberilor.Curtea este cu cladiri diverse ,intram pe un culoar intre cladiri si ajungem intr-o curte mai mica unde se coboara niste trepte,ne descaltam si intram intr-o casa a scarilor ,coborim mai multe trepte din lemn in timp ce admiram icoanele de pe pereti ,foarte vechi ,cu sf.Victor .SF.Teodor Tiron,sfintii de pe o cupola veche ,si asa tot dmirind ajungem intr-o manastire la subsol ,unde se afla pestera unde a vietuit sfintul PAVEL TEBEUL ,primul pustnic din lume.precedindu-l pe sfintul ANTONIE CEL MARE.Aici se afla pe o lacra din marmora alba sculptata cu 3 cruci pe ea ,deasupra ei ,moastele sfintului PAVEL TEBEUL ,int-o lacra sau sicriu care nu se vede fiind acoperit cu material de catifea bordo avind icoana sfintului pictata pe ea cu miinile ridicate la rugacine ,de parca sfintul ne-ar privi de acolo din racla !.Tot in pestera se gaseste un altar al sfintului din lemn ,modest .vechi din secolul 5 ,ce are pictat pe o draperie din catifea bordo pe care sfintul ne priveste cu o mare blindete ,avind tot miinile ridicate si la picioarel lui stau cei doi lei ;sfintul este imbracat in haina din frunze de palmier.Cind fiica mea a vazut icoana Sfintului m-a intrebat”cine este acesta care seamana cu IIUS HRISTOS?”..adica sfintul a ajuns si la o asemanare fizica nu numai spirituala cu Mintuitorul;uitindu-ma si eu am zis ca ea are dreptate!M-am inchinat cu emotie si evlavie in fatza si la moastle acestui mare sfint ,unde rugacinea ,am avut senzatia ca mi-a fost ascultata cu o mare delicatete.Am observat ca imprejurul raclei se afla multe biletele puse acolo de credinciosi cu pomelnice…asa ca am scris si eu unul si l-am pus acolo.In acest loc al manastirii exista inca doua altare care s-au facut mai tirziu dupa saparea pentru a mari locasul pesterii ,un altar inchinat sfintului Antonie cel mare,la mijloc si unul inchinat Mintuitorului cu sfintii sai.Admiram icoane foarte vechi ,pictate intr-un stil mai naiv cu sfintul ANTONIE ,Sf.Demiana,unul cu cei 3 tineri din cuptorul cu foc insotiti de al 4 lea ,ingerul ce-I racorea,alta cu cei trei sfinti PAVEL si ANTONIE si cu SF.SERAPION,episcopul,iar intr-un colt al tavanului o icoana a sfintului Ioan Botezatorul copil ,purtat de inger ,diferenta de virsta intre el si Mintuitorul fiind de 3 luni.Apoi am observat niste trepte din piatra care urcau undeva ..nu ni s-a spus unde duc ele ,dar la iesire am vazut o usa deschisa din lemn prin care se putea intra direct din curte.Am intrat inauntru si am vazut o icoana a unui sfint ce parea sa fie Sf.mc.GHEORGHE ,pe perete..m-am inchinat la ea dar mi-am dat seama ca nu este sf,mc.GHE ci alt sfint..eu nu cunosteam icoana Sfintului mucenic MERCURIE ,abia cind am ajuns la manastirea lui din Cairo mi-am dat seama ,iar acasa pe internet am aflat ca aceasta biserica mica,aflata chiar deasupra pesterii sfintului PAVEL,in care ma aflam singura care am intrat, este dedicata SF.MARE MUCENIC MERCURIE ,avind un altar cu icoana acestui sfint si alt altar cu icoana sf.mc.MINA ,pe aceasta am recunoscut-o pentru ca am fost deja la manastirea SF.MINA.Am ajuns din urma grupa care se indrepta pe o alee umbrita de doi copaci grosi ,spre
Reply With Quote