View Single Post
Vechi 11.02.2010, 22:23:17
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit continuare

spre IZVORUL CU APA DULCEAGA AL SFINTULUI PAVEL TEBEUL.Dar pina acolo am privit multele cladiri aflate pe linga noi ,unele pareau chilii ,altele cu usi de biserici ,dar la dreapta apare o gradina de palmieri ,unde un palmier are doua brate ridicate in sus asa ca miinile sfintului PAVEL TEBEUL,numit palmierul rugator ..foarte interesant ….ca si plantele se roaga….cu atit mai mult noi oamenii trebuie sa o facem!Ajungem la o poarta veche din lemn pe care intram intr-o curte unde ne apare o cladire linga zidurile foarte inalte ale manastirii cu o intrare printr-o usa din lemn usa cu gauri usa de vara si o fereastra tot asa .Ni se deschide usa si intram intr-o incapere mica ,lunguiata unde la intrare se afla o fintina circulara acoperita si care este unita printr-un canal prin care se scurge apa cu o alta fintina tot circulara cu caldare inox ,acoperita cu un capac rotud ,care atunci cind este dat la o parte ne apare o apa cristalina ce ne imbia sa o bem cu incredere, care am vazut si filmat cum vine din munte dintre doua stinci si se colecteaza aici ,in prima fintina de unde se foloseste pentru baut si prin supraplin se scurge prin santul de piatra in a doua fintina circulara de unde parintele a luat si ne-a stropit ca si cu agheasma ; din aceasta fintina apa se foloseste si la udat si pentru gospadarie ,ea este si depozitata in curte in vase mari din piatra .vechi si ele .aflate linga gradina de palmieri care are o usa veche din lemn ..asa ca si pe la noi in unele locuri de la tara.Inauntru pe pereti sint icoane cu sfintul Pavel Tebeul si cu Maica Domnului.Am iesit cu o parere de rau ca trebuie deja sa plecam de la acest minunat izvor ,dar si cu speranta ca voi reveni prin mila lui Dumnezeu in acest minunat loc!Iesind din vechea manastire am admirat din nou muntii dimprejur si am vazut ca sus pe cel mai inalt se afla o cruce mare asa cum este crucea de la noi de pe Caraiman ,..dar nu stiu daca ea este luminata acolo ca si la noi ..nu ne-a spus nimeni acest amanunt important pentru noi fiind asa de similar cu crucea noastra de pe Caraiman.!In stinga trec la mica distanta de o cupola unde se afla o icoana frumoasa a Mintuitorului ,admir din partea opusa intrarea cu manastirea noua cu cea mai vecche terminata, cu ansamblul de la intrare interesant al sfintului protector al acestei mari lavre aflata intr-o pustietate maiestuoasa de munti stincosi….dar unde se construieste tot asa de abitir ca si-n marile orase..precum Hurgada.Dar acesta este un alt mister al lui Dumnezeu.! Plecam..din pacate prea repede zic eu iar ,caci puteam fi dusi sa ne inchinam si in biserica sf.Arhanghel Gabriel ,aflata in apropiere unde se tin slujblele pentru credinciosi, biserica din pestera fiind neincapatoare…putem la plecare sa ne oprim si la acea bisrica pentru calatori ,adica sa cotim un pic pina la ea si sa-I admiram si de aproape frumusetea si de ce nu si restul ce se afla imprejur…dar….dar…plecam spre o alta manastire faimoasa din aceasta pustie a marii Rosii

MANASTIREA SFINTUL ANTONIE CEL MARE
Reply With Quote