În prealabil postat de Va_iubesc
Va multumesc tuturor ca m-ati ajutat sa pregatesc emisiunea, ca v-ati rugat pentru mine, sau ca ati uitat sa va rugati dar o s-o faceti altadata.
A fost bine, am zis un Paraclis al Maicii Domnului azi-dimineata si s-a simtit efectul. S-a discutat despre prezentarea istorica a notiunii de post (din antichitate pana azi). Apoi am insistat pe post ca traditie iudaica (Yom Kippour, doua zile de post pe saptamana, cateva citate cand se posteste mai mult: 3 zile - Ester, 7 zile - Samuel, 40 de zile - cei 40 de ani in desert ai poporului ales, Moise, Ilie si apoi cele 40 de zile de post ale Mantuitorului). Apoi s-a facut trecerea la situatia in crestinism si situatia in Ortodoxie. Am dat o scurta prezentare a perioadele de post cu semnificatiile lor, dupa care ne-am oprit la Postul Pastelui.
O lunga discutie s-a incins legata de semnificatia postului, in sensul de "de ce postim?", aici discutandu-se despre situatia paradisiaca, despre protoparinti, despre modelul Hristos, despre modul in care Dumnezeu si Hristos ne spun si ne arata cum sa postim, despre ce avem noi de facut ca sa mergem spre asemanarea cu Dumnezeu si cum postul este o forma de a avea foame, dar nu orice tip de foame, ci o foame de Dumnezeu. Apoi s-a trecut la explicatia lui "cum postim?", vorbind despre postul "alimentar" (cu restrictiile alimentare si nu numai) si postul "spiritual", in care s-au dezvoltat aspecte legate de pocainta, rugaciune si milostenie, precum si alte fatete ale postului cum ar fi cel cultural, cel legat de activitatile care ne ocupa mult timp si ne indeparteaza de scopul suprem - mantuirea. S-a vorbit despre "tristetea luminoasa" pe care o are crestinul ortodox care traieste postul si despre alte mici aspecte pe care le-am uitat. Imbatranesc!!!
Deci, dupa cum vedeti, am folosit multe din sfaturile voastre, pentru care va multumesc din suflet. Si va multumesc mai ales ca v-ati rugat sa ma inspire Dumnezeu ce sa spun.
Un post cu pace si o mai adanca traire a mortii fata de patimi si de ce ne tine legati de lume, ca sa inviem cu Hristos in bucuria si maretia Pastelui!
Elena
|