Citat:
În prealabil postat de annajanette
Nu vorbim aici de farmece ci despre aceste ghicitorii. Cat de grav este acest pacat, de ce este considerat pacat, exista mantuire ptr el?
Ar fi interesanta o dezbatere pe acest subiect deoarece se practica foarte mult din disperare de multe ori din nevoia de cunoastere samd.Cum ne afecteaza viata aceste lucruri si de ce nu trebuie sa le facem. Este un thread de avertizare care salveaza suflete.
|
Nu reusesc sa inteleg logica acestui thread, folosul sau sensul moral-duhovnivesc. Pe mine chiar ma uimeste o asemenea propunere, de discutie folositoare. Ma gindeam la justificarea draceasca cum ca se practica din ,,disperare" si din ,,cunoastere". Disperarea este starea in care ispititorul isi doreste cel mai mult sa aduca un crestin pt. a-i putea fura sufletul, o stare extrem de periculoasa in care este nevoie grozav de multa de ajutorul lui D.zeu pt. a nu pierde viata si mintuirea . Cit despre cunoastere , ce sa mai vorbim, foarte putini sunt interesati de cunoasterea benefica, folositoare , induhovnicita, adica in Hristos. In general , omul mai putin doreste sa cunoasca o noua meserie, o noua stiinta, o noua preocupare mintuitoare, frati nevoitori si induhovniciti, o talmacire mai buna a cartilor duhovnicesti , etc. Dar doresc mai abitir sa cunoasca infernul si stapinii sai, ce paradox real .
Ce are aface Hristos cu mamona ? ... si nici nu a existat pina acum cineva care sa poata sluji la doi stapini !
Asa de mieros este formulata deschiderea threadului incit am putea sa uzam prost (ca in foarte multe situatii, exceptional de multe situatii !!) si neinduhovnicit in realitate de dragostea si iertarea aproapelui, ne-am putea chiar intreba ca : a invita intro biserica ortodoxa o sora ghicitoreasa cu cartile sau cafelele ei pt. a ghicii si a-i clarifica viitorul preotului si apoi chiar lui Dumnezeu insusi ... ar fi gresit ??? Probabil ca nu , deoarece D.zeu este dragoste si iertare si El ne iubeste atit de mult incit nici nu putem gresi noi chiar atit de temeinic ca sa se supere EL !!!!!!!!!!!
Nu punem in discutie faptul ca nu ii este ingaduit omului sa-si cunoasca viitorul si nici sa se arunce in bratele ispititorului ci dorim sa punem in discutie alt aspect :
tu omule, in momentul cind ai fost botezat , preotul si nasii au cintat cu bucurie ,,citi in Hristos v-ati botezat , in Hristos v-ati si-n bracat" pt. ca cu adevarat de atunci in colo esti purtator de Hristos si apoi de fiecare data cind te unesti cu Hristos prin sfintele taine Mintuitorul se reactualizeaza in tine . Dar acest Hristos este neschimbat atit El in sine cit si in tine , asa precum ne spune ap. Pavel in epistola catre evrei ,citita si la ziua sfintilor trei ierarhi Vasile , Grigorie si Ioan (ca de aceea mergem la biserica , pt. a fi atenti si a trai ce se intimpla in cadrul slujbelor !): ,,Hristos , acelasi este ieri si astazi si in veci " ! Adica , Hristos nu stie si nu va sti nici o data de partasia cu ispititorul prin nici o fapta . Dar tu , acest om , care purtator de Hristos fiind , cu de la tine putere il ,,desfrinezi" pe El (din tine) cu mamona , facind cele ale lui mamona , apelind la ele... este vai de tine ! Sau poate cumva te indoiesti ca ghicitul este de la ispititor ? Ar fi dureros de aiurea sa credem asa ceva ! Este mare caderea ca purtatori de Hristos apelind la pacate grele .
In alta ordine de idei, la ce sa ne intereseze viitorul nostru daca viata omului (a celuia care urmeaza pe Hristos ! ca a celora care nu au treaba cu El, este jalnic !) stim precis ca este cruce si jertfa ! Nu spune asa Hristos in evanghelia de la ziua inaltarii sf. cruci : ,,cine voieste sa-mi urmeze, sa se lapede de sine , sa-si ia crucea si sa vina dupa mine ". Si daca stim cum ne este viata, care sunt poruncile pe care le avem de urmat si ca drunul mintuirii este f. ingust ... ce sa mai aflam ca cica nu am sti ! Stim totul, dar mai ales stim ca suntem purtatori de Hristos , care este un lucru formidabil de mare !
Am inceput parerea mea spunind ca nu inteleg folosul si logica threadului dar aceasta nu vrea sa insemneze ca as si astepta vreo explicatie. Eu aici am spus parerea celor care nu sunt interesati de asemenea practici , le dezavueaza ferindu-se de ele si de motivele pt. care nu ne intereseaza, intro forma ,desigur, care poate fi si altfel exprimata !
De ispititor si de toate viclesugurile lui se fuge si nici de cum sa ne alintam cu el !