View Single Post
Vechi 14.02.2010, 20:26:17
laurschepsis laurschepsis is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit De la Sf Apostol Pavel citire:

Doamne-ajuta!

Apropo de retinerea pe care am avut-o, practic toti cei care am citit marturisiri despre dansul, cand am aflat ca se intampla ca Sf Arsenie Boca sa mai spuna cu voce din cele ce inainte vedea despre unii dintre noi. Acest gen de pedagogie, care recunosc ca m-a cam mirat si pe mine la inceput, iata ca nu este nicicum gresit. Sf Apostol Pavel ii scria lui Timotei in finalul unui sir de indemnuri si povatuiri:

"20. Pe cei ce pacatuiesc mustra-i de fata cu toti, ca si ceilalti sa aiba teama.
21. Te indemn staruitor inaintea lui Dumnezeu si a lui Iisus Hristos si a ingerilor alesi, ca sa pazesti acestea, fara a lua o hotarare inainte, nefacand nimic cu partinire." (1 Timotei 5-20, 21).

Dar, as vrea sa subliniez faptul ca nu acest mod de corectare era regula, ci exceptia, la Sf Arsenie Boca. Rar, foarte rar si din motive pe care doar Sfantul le stia, apela la acest fel de indreptare. Insa, atunci cand o facea, bineinteles ca cei prezenti o retineau ca pe un moment exceptional, pentru ca trebuie sa recunoastem ca nu ne e dat sa auzim asa ceva des in biserica, foarte putini din preotii sau calugarii pe care ii cunoastem avand harisma vederii dincolo de lumea si timpul acesta. Si, cand ai fericirea sa intalnesti un om care se bucura de asemenea daruri de la Dumnezeu, nu te mai miri ca procedeaza asa pentru ca sigur o face cu acordul Lui. Altfel, o stiu si sfintii, o stim si noi, a doua zi ar fi unul din cei multi.

Iertati-ma, va rog, pentru ca am incercat sa lamurim si acest aspect. O fac doar pentru ca mi-as dori sa ii iesiti Sfantului Arsenie Boca in intimpinare. Pentru ca, daca a gasit atata iertare si atat ajutor pentru un pacataos ca mine, pentru fratiile voastre mult mai mult folos v-ar aduce. Eu azi sunt aici, maine e posibil sa nu mai fiu si atunci sigur mi-ar parea rau ca as fi putut spune si nu am spus. Inca o data, nu va fie cu suparare ca am insistat si poate v-am suparat.

Doamne-ajuta!
Parintele Arsenie Boca: Am vrut sa pun mana pe radacina durerii, care nu este alta decat pacatul... Rugandu-ma - pentru Pacea a toata lumea si pentru bunastarea Sfintelor lui Dumnezeu Biserici - aud deodata in urechea dinauntru infruntarea amarnica: "Nu te ruga de Mine sa le dau Pace, roaga-te de oameni sa-si schimbe purtarile, daca vor sa mai vada Pace pe pamant"..."