Citat:
În prealabil postat de cozia
Citat:
În prealabil postat de Clausemi
Citat:
În prealabil postat de irina77
Daca vorbim de parerea ta personala e altceva. Dar suna foarte ciudat sa spui "95% din preoti si calugari nu sunt buni", mai ales ca recunoaste, intr-o viata de om, oricat ai calatori nu-ti poti face o impresie exhaustiva. In rest, toate cele bune.
|
Draga mea a fost parerea mea absolut personala si subiectiva...in rest,multumesc asemeni. :)
|
Întrebare: Ortodocșii au avut foarte mult de suferit de pe urma invaziilor păgâne. De ce la noi, românii, rădăcinile creștine au fost atât de adânci, încât am putut supraviețui și evita musulmanizarea, cu toate că am fost sub ocupația otomană atâta vreme?
Răspuns: Aceste lucruri țin de pronia Dumnezeiască, unde mintea omului nu poate pătrunde. Noi nu știm de ce Dumnezeu a trimis pe Apostolul Său Andrei ca să predice în Bazinul Balcanic, nu știm nici de ce ne-a dat domnitori sfinți, precum Ștefan cel Mare, Alexandru cel Bun, Constantin Brîncoveanu. Ceea ce știm noi este că Dumnezeu nu a părăsit poporul acesta și l-a umplut de-a lungul vremurilor de toate darurile și milele Sale. Trebuie să știți că și în ziua de azi poporul român, care nu este un popor numeros, are cei mai mulți călugări din lume, mai mulți decât rușii, iar călugării reprezintă starea Bisericii unui popor. Desigur, există și multe căderi și slăbiciuni, dar ele sunt firești. Pe toate acestea le depășim prin Hristos și în Hristos, Care ne-a arătat că este în mijlocul acestui popor, de altfel precum este în mijlocul tuturor celor care Îl cheamă și ascultă cuvintele Lui.
Ieromonahul Savatie Bastovoi
|
Ok!...si ce ai vrut sa spui cu asta?
Bine ca sunt manastirile pline ca Romania sa fie ortodoxa...?
Crezi ca are vreo importanta cantitatea?
Personal merg mai bine pe varianta putin si bun decat mult si prost...probabil ca rusii si altii stiu ei ce stiu de vreme ce tin cu dintii la criteriile de selectie cand e vorba de un doritor spre viata monahala...crezi ca acolo nu merg multi?...diferenta este ca nu sunt acceptati toti,nu merge cu "intra cine vrea,ramane cine poate"...acolo intra cine poate si demonstreaza asta.
Cand ai dat acest exemplu trebuia sa te gandesti la viata monahala pe care o duc aceia cu tot ce implica ea...ai vizitat vreodata manastirile actuale din Rusia sau Egipt?...acolo sa vezi calugarie...sa vezi cu adevarat ce inseamna "ai murit lumii".
Scuze dar la noi, intr-o proportie destul de mare, sunt pepiniere de inculti,tineri din familii defavorizate,puturosi,parveniti...care sunt acceptati pt munca in primul rand,pe asta se pune accentul la ora actuala :sa facem ziduri,sa avem conditii,sa crestem cat mai multe animale si sa lucram pamantul mai mult decat ne trebuie ca stim noi de ce...Biserica si slujbele se fac si fara "multi" ca astia au treaba...asta este motivul pt care exista o mare fluctoatie de calugari care se tot perinda de colo colo ca nu-si gasesc locul si in final sfarsesc tot de unde au plecat sau fac tot ce au pomenit acasa...cei care ii primesc in manastire nu mai au timp sa se ocupe si de formarea lor spirituala,bine ca sunt buni de munca,cand nu mai pot ii dam afara ca sunt prea bolnavi si nu mai avem ce face cu ei...(hai ca am divagat iar subiectul si nu asta era intentia).
Revenind...nu CANTITATE...ci CALITATE (parerea mea,dar nu e lege)