In primul rand Dumnezeu sa ma ierte ca indraznesc sa scriu fara probabil a avea cunostinte necesare, dar poate va ajuta sa va dati seama cum se vede din exterior treaba asta, in al doilea rand sa ma ierte Dumnezeu ca am pierdut o zi de munca citind tot ce s-a scris. Poate ma lasa sufletul sa fac vreo milostenie din banii primiti azi degeaba.
Contradictii peste contradictii si mai ales stundeti la telogie. Spunea cineva: "Cand vezi atati savanti contrazicandu-se, iti dai seama ca orice aberatie poate fi demonstrata stiintific". Indrasnesc sa va spun ca mai bine ati tacea (si eu la fel), mai bine sa vorbeasca pietrele decat mandria noastra de oameni "cunoscatori". N-am facut teologia, dar mai citeam prin cartiile lui soramea de la teologie, si am vazut si eu o groaza de aberatii - daca pui in paralel scrierile Sfintilor Parinti. Pana si cartile de dogmatica folosite pentru mine pareau mult deformate fata de Dogmatica Sfantului Ioan Damaschin (am spus PENTRU MINE de aceea am considerat necesar sa citesc si cea scrisa de Sf. Ioan). Si soramea cand a terminat teologia a spus ca ani buni nu vrea sa mai auda de asa ceva, si mai ales de teologi (care una spun si alta fac). Mai tarziu am aflat (nu mai retin unde am citit) ca nu toti Sfintii scriu pe masura sufletelor noastre, iar asta nu ne da nici un drept sa atacam pana nu suntem noi mai sfinti ca ei. Asa ca sa ne limitam la ce este potrivit pentru inima noastra, iar daca ceva ni se pare deplasat lasam deoparte pana ajungem noi sfinti, si apoi corectam.
Cateva lucruri care mi-au atras atentia:
1. Legat de cine poate sau nu poate sa predice - Dan Puric predicand. Desi m-a uimit usor candva, nu mai e printre admiratii mei, asta nu inseamna ca parintele Iustin Parvu este de dispretuit ca i-a permis sau i-a dat binecuvantare (nici macar nu stiu daca s-a intamplat asa ceva). Deci pana la urma oricine poate predica daca are permisiunea celor mai mari.
2. Caractere de secta (preluate dintr-o carte cred) - peste 90% din caracterele enumerate ar trebui sa faca parte si din activitatea bisericii ortodoxe. 8% legate de comportamentul "adeptilor"... sunt multi care exagereaza oriunde te-ai duce; pana si batranica care vine la tine in biserica si-ti spune sa-ti faci cruce!
3. Daca tot este un proces in toata regula, cu avocati si judecatori, apoi fratilor nu mai spuneti:"stiu eu" "am vazut eu" "a spus cutare" "a scris preot cutare" - veniti cu dovada concreta: data ora, inregistrarea video/audio, poze, etc etc. astfel juratii (adica eu :) ) sa poata da un verdict.
Si la final mai bine "sa arunce piatra cel care este fara de pacat(greseala)".
Pentru mine subiectul e incheiat. Daca aveti comentarii va rog PM.
Edit:
4. Am uitat sa amintesc ca unii sustin ca a fost dezaprobat de parintele Cleopa, dar uita ca si parintele Cleopa de curand a fost scos deja informator al securitatii si pe deasupra si ecumenist. :))
Nu ma intelegeti gresit: pentru mine parintele Cleopa cat si Arsenie Boca sunt le fel de importanti, despre Visarion nu stiu nimic.
Last edited by FiulRisipitor; 16.02.2010 at 17:34:21.
|