View Single Post
Vechi 16.02.2010, 23:00:34
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit manastirea Sfintului mare mucenic Mercurie ,Cairo

Ajngem destul de repede la biserica Sfintului mucenic MERCURIE ,despre care nici nu am stiut ca este scit ,adica de origine din SCITIA ,pina m-am intors acasa.Aici este manastire de maici,INTRAM INTR-O CURTE LUNGUIATA pe care apuc sa o filmez .caci mi se interzice filmarea.!!.nici macar in curte.La poarta sint arabi ,dar la usa de intrare in manastire din curte asteptam un timp pina vine sa ne deschida o maica ,dar numai dupa ce se bate in poarta de arab dupa un anumit semnal! Desi este in cartierul crestin ,iata cita precautie trebuie intr-o tara majoritar musulmana!Intram intr-un hol unde ne intimpina icoana sfintului mare mucenic MERCURIE ,pe cal cu doua sabi ideasupra capului si la picioarela lui se alfla Iulian paravatul pe care el il ucide la sfirsitul unei lupte cu o sulita .disparind ;acesta spune murind:’AI INVINS GALILEENE!”Acest eveniment s-a intmplat in timp ce Sfintul Vsile cel mare se ruga Maicii Domnului sa nu mai permita ca paravatul sa-I mai chinuie pe crestini.Sfintul Vasile vede in timpul rugaciunii sale catte Maica Domnului ca din icoana alaturata in care se afla sf.mc.MERCURIE ,icoana a disparut pentru un timp ,pentru ca apoi sa apara cu sulita insingerata ,in timp ce paravatul murea pe cimpul de batalie ucis de un soldat necunoscut care a disparut!Sfintul Vasile cel Mare a inteles ca i-a fost ascultata rugaciunea de Maica Domnului.
Icoana este luminata electric .De aici un coridor in fata duce la pangar ,care este destul de mic ,dar unde e gasesc multe lucruri de valoare si icoane si pentru haine de preoti diverse lucraturi.Dar noi o luam spre stinga noastra pe un alt coridor si intram in biserica cu un altar al sfintului Mercurie ,unde se afla si moastele sale.Trecm intr-un paraclis lateral ,unde parintele ne povesteste despre viata sfintului mucenic ,pina termina de inchinat un grup de arabi care cintau sfintului..asa incit am avut pentru a doua oara ocazia sa vad cum se roaga arabii ,ei se roaga cintind! Sfintilor la care se roaga...frumos...zic eu!apoi ne inchinam si noi.Inante de o batalie ,sfintul fiind soldat in armata romana ,primeste de la Dumnezeu o sabie cu care El ii spune ca va invinge in batalie ,dar dupa aceea sa se inchine Dumnezeului celui adevarat,ceea ce el si face si de aceea el are in icoana lui doua sabii in loc de una ,deasupra capului . .In biserica se afla o maica calugarita care ,spre mirarea ghidei noastre ma lasa saa filmez cu conditia sa nu o filmez si pe ea.Ghida imi spune ca niciodata nu s-a dat voie aici la filmare!.Mie da….cred ca din grija sfintului ..ba mai mult dupa inchinare si pangar ,eu nu am stiut unde sa mai merg si pe coridor am intilnit colega mea de camera care mi-a spus sa merg intr-o biserica mare si frumosa unde se afla intr-o nisa um mozaic foarte vechi cu sfinta familie.Niciodata pe parcursul acestui pelerianj ea nu mi-a mai atras atentia ca sa filmez ceva ,iar acest fapt s-a intimplat in manastirea Sfintului Mercurie ,unde era de obicei interzisa filmarea!Am simtit grija si ama bilitatea acestui sfint la care ,spre rusinea mea nici nu i-am cunoscut icoana ,caci la manastirea Sf,Pavel Tebeul nu am recunoscut ce sfint este!M-am inchinat la icoana si moastele acestui sfint pe care l-am simtit atit de amabil si simpatic fata de mine pacatoasa!..si am observat ca si la moastele Lui ,aflate intr-o superba lacra cu lucratura pe lemn ,deosebita[ vedeti pe filmele aflate pe Adakaleh pe Netlog]..sint puse biletele de credinciosi ca si la Sf.Pavel Tebeul ,,incit m-am intrebat ce lagatura tainica exista intre acesti doi sfinti SF.PAVEL TEBEUL ,primul pustnic SI SF,MARE MUCENIC MERCURIE,care mai are si o biserica inchinata lui, exact desupra pesterii sfintului Pavel Tebeul ,unde sfintul a trait,s-a rugat ,a murit si unde se afla moastele Lui!Am plecat la pangasr unde am gasit icoane cu acest sfint care prin amabilitatea de a ma lasa sa filmez la manastirea Lui ,m-a impresionat ,iau si o cana de sticla cu icoana Lui pirogravata pe care o tin pe masuta si consum apa din ea,doar apa .Iesind din pangar am ajuns intr-o curte ingradita de frumoase cladiri ce aparin manastirii ,in stinga se afla pe un perete in marime considerabila icoana sfintului ,unde rog sa mi se faca o poza;in partea dreapta se afla un frumos parc si in fata biserica mare cu mozaicul cum Sfinta familie pe care il filmez ,ma inchin in frumoasa biserica cu altarul central inchinat Maicii Domnului ,care are doua rinduri de stilpi imbracati in lemn ,lambriuri in partea inferioara si icoane pe pereti ,inramate..Am cerut apoi ulei de la candela sfintului si agheasma ,care mi-a fost adusa ,iar ulei si cite o icoana au primit ,prin cererea mea si ceilalti ,adica s-a dat la un preot pentru toti cei din autocar.Frumos mi-am zis eu..ce sfint amabil care imi indeplineste toate cererile!..asa incit ar fi mare pacat sa nu ma rog de acuma incolo si la El ,mai ales ca am descoperit ca are un acatist foarte frumos .Nu stiu daca in tara la noi exista vreo manastire cu hramul acestui sfint care este scit ,dar ar trebui sa existe si daca nu exista sa se faca,caci numai biserica din Bucuresti este prea putin!I n biserica cu moastele Lui se mai afla o poza mare ,unde erau luminari aprinse ,poza a unei calugarite tinre,ce nu mai este in aceasta viata ,la care am observat ca se roga mai ales femeile tinere arabe..nu stim ,nu ni s-a spus nimica despre ea ..desi a r fi fost interesant sa aflam ,asa ca fapt divers caci prea mare evlavie aveau la ea arabii copti .Am plecat de la aceasta manastire care mi-a lst o dorinta de a ma mai intoarce acolo in casa Sfintului mucenic MERCURIE ,un sfin simpatic care sa ne ajute si pe noi cu sabiile Lui sa razbim in viltorile acestei vieti si sa biruim ispitele asa cum le-a biruit El si mai ales SA ASULTAM DE DUMNEZEU ASA CUM A ASCULTT SI EL Sfinte mare Mucenice MERCURIE roaga-te si pentru noi romanii ce provenim tot de la sciti ,pentru mintuirea neamului nostru.!Amin.
Reply With Quote