Nu stiu , mi se pare, totusi, putin irationala aceasta tendinta a celor credinciosi de-a posti drastic, dupa care sa se abuzeze de alimentele pe baza de carne, reprezinta, practic un soc pentru stomac si pentru metabolism . Am intalnit deseori astfel de persoane, care, dupa un post spun ; " nu-mi mai trebuie cartofi langa friptura, caci m-am saturat de legume..."
Este foarte adevarat ca stresul ingrasa, bine-nteles, efectul acestuia asupra organismului, lipsa de magneziu si de calciu duce la o ingrasare irationala , chiar daca nu se abuzeaza de mancare, metabolizandu-se haotic si nesanatos orice aliment. Este si partea cealalta prin care, datorita stresului se abuzeaza de mancare si astfel se ajunge la ingrasare.
Trebuie sa asociem intotdeauna alimentele grase , sau alimentele grele pentru ficat, cum sunt carnea de porc ...in general carnea trebuie neaparat asociata cu legume pentru a fi digerata asa cum trebuie si asimilata de metabolism mult mai sanatos, ca sa nu mai vorbim de colon care apar in urma consumului de carne si alte alimente cu continut ridicat de toxine.
Asadar, un post nu rezolva abuzul de mancare pe o perioada indelungata, dar poate asigura o detoxifiere benefica si o usurare evidenta a organismului.
In manastire multi se ingrasa in post si acest lucru se datoreaza mancarurilor de post, dar care abunda in ulei, a imbuibarii datorita nesatului pe care-l da mancarea de post...deci, nu pare atat de rational daca nu prezinta si o educatie pe masura.
Echilibrul reprezinta calea care confera sanatate organismului, iar metabolismul poate prezenta disfunctii si boli, exact ca orice organ, drept pentru care el trebuie tratat cu multa atentie si pe langa nutritie, roluri la fel de importante in sanatatea organismului il au miscarea si odihna. Practic ele sunt cele trei cai prin care se asigura sanatatea integrala a organismului, bine-nteles, pe langa genetica acestuia.
Cred ca alimentatia poate contribui si la subrezirea psihicului unui individ, dupa cum spunea Traditie mai sus, fiindca este vorba, pana la urma de substantele pe care le ingeram si cu care se hraneste insasi creierul nostru, motorul fiintei noastre, si sangele care le transporta.
Cineva spunea pe-aici ca postul nu reprezinta si o sursa de regim si rationament alimentar pentru detoxifiere.
Ba, eu cred ca si cu acest scop a fost dat acesta pentru oameni, pentru ca oamenii, pe langa infranarea propriuzisa au nevoie si de un imbold spiritual pentru a-si echilibra sanatatea, drept pentru care, daca sesizati voi, aceste posturi au o stransa si logica legatura cu perioada in care se realizeaza, respectiv perioadele naturale in care organismul si natura pot corela pentru o asociere sanatoasa si benefica.
Primavara, organismul are nevoie de detoxifiere dupa o perioada de acumulare de grasimi din timpul iernii, timpul rece, asa apare acest post al Pastelui...s.m.d.
Nu cred in vegetarianism ca stare echilibrata de sanatate, ci cred, mai degraba in rationarea tuturor alimentelor, in alternarea acestora si asocierea lor intr-un mod benefic, pentru a nu aparea deficiente de anumite substante vitale, si nici aport prea ridicat in ceea ce priveste alte substante . Exista boli care au aparut in urma vegetarianismului strict, care, de altfel, s-au si transmis genetic.
Vorbesc si din punctul de vedere al faptului ca eu, timp de 5 ani de zile nu am mancat absolut deloc carne, de nici un fel...nu am fost vegetariana, ci lactovegetariana. Nici nu vreau sa-mi inchipui ce inseamna vegetarian.
Last edited by ory; 18.02.2010 at 09:41:05.
|